De prijs van goede fysiotherapie 2

In het voorgaande artikel hebben we het gehad over het tarief in de vergoeding voor fysiotherapie. In dit artikel gaan we het hebben over de mogelijkheid tot differentiatie.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de vergoeding van fysiotherapie. Het eerste artikel in deze reeks vindt u hier: De prijs van goede fysiotherapie – deel 1.

Differentiatie

Het nadeel van het vergoedingensysteem zoals dit door zorgverzekeraars wordt opgelegd, is dat er maar één tarief is voor fysiotherapie. Nou ja, opgelegd, het wordt je alleen opgelegd als je een contract aangaat met de verzekeraar. En als je dit niet doet geld er nog steeds maar één tarief of bedrag wat per zitting vergoed wordt.

Een fysiotherapeut kan geen onderscheid maken in zijn tarief en wordt op deze wijze niet gestimuleerd om een onderscheid te maken in zijn behandelingen. Elke fysiotherapeut zal mij gelijk geven als ik zeg dat een eenvoudig inversie trauma minder tijd nodig heeft om te behandelen dan een combinatie van een bursitis in de schouder met een tenniselleboog bij een patiënt met een verhoogde arousal.

Ook het verschil tussen iemand gedurende 10 minuten doorbewegen of een trainingsprogramma waar een patiënt anderhalf uur mee bezig is valt niet in een verschil in prijs uit te drukken.

Zorg op maat

Een fysiotherapeut kan zeer goed zorg op maat aanbieden. Hij/zij is zeer goed in staat om te beoordelen hoeveel directe aandacht iemand nodig heeft en hoeveel indirecte aandacht voldoende is. Door het kunnen differentiëren in behandeling en in prijs kan de zorg meer op maat gemaakt worden. Dit kan een grote bijdrage leveren aan het goedkoper maken van de zorg.

Voorbeelden genoeg. Denk aan de fysiotherapeut die in één uur 4 patiënten ziet met allemaal een meniscuslaesie. Hij kan deze 4 tegelijk laten trainen in 1 oefenruimte en elk voldoende één op één aandacht geven om het herstel te optimaliseren. Of een therapeut die voor het intapen van een enkel (wat in 5 minuten gedaan kan zijn) een lager tarief kan rekenen.

Stimuleren

Door het vasthouden van één en hetzelfde tarief voor elke zitting wordt een fysiotherapeut alleen gestimuleerd om zoveel mogelijk zittingen in een zo kort mogelijke tijd uit te voeren. Terwijl een gedifferentieerd tarief leidt tot zorg op maat waarbij een therapeut ook veel makkelijker zijn praktijk kan inrichten op een bepaald type zorg.

Het is van de zotte dat een therapeut die een enkel intaped in 10 minuten in een ruimte die alleen met een gordijntje is afgescheiden van de oefenruimte (in dit specifieke geval voldoende) het zelfde rekent als de therapeut die een uur lang één op één traint met een sporter en hiervoor zelfs op een zeilboot begeleiding geeft om zo sportspecifieke bewegingen te kunnen oefenen?

Dit artikel is er één uit een reeks van 4. Lees ook deel 1, deel 3 en deel 4.

Ondernemen is veranderen

De zorgmarkt in Nederland is aan het veranderen. Zorgverzekeraars maken lijsten van welke ziekenhuizen ze wel goed vinden en welke niet. Fsyiotherapeuten moeten voor elke

Lees verder »
Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches