10 tips voor een website die cliënten oplevert

10 tips voor meer cliënten via je website

Je bent ondernemer, dus je hebt een website. Een mooie website. Maar levert jouw mooie website ook cliënten op? Het probleem wat veel ondernemers hebben is dat ze een mooie website hebben, maar wat je wil is een website die cliënten oplevert.

In jouw praktijk heeft als het goed is alles wat je doet een doel. Je behandeling of training is gericht op een bepaald doel, alle applicaties die je gebruikt zijn gericht op een bepaald subdoel. De administratie (waar je misschien helemaal niet op zit te wachten) heeft ook een doel.

Zo is het ook met je website. Die heeft een doel. En dat doel is niet om mooi te zijn.

(download hier het uitgebreidere pdf met de 10 tips gratis)

 

Wat is het doel van je website?

Voor de meeste ondernemers heeft de website een paar doelen: gevonden worden, mensen die de website zien veranderen in cliënten en de huidige cliënten binden.

Vraagje: in hoeverre heb je nagedacht hoe jouw website deze doelen gaat bereiken?

Ik geef je in dit artikel 10 tips hoe je kunt zorgen dat jouw website je doelen bereikt.

 

1. Je website heeft een doel

Voordat je een website laat ontwerpen, bedenk wat je er mee wilt bereiken. Een website gericht op meer cliënten te krijgen heeft een heel andere indeling dan een informatieve website. Vergelijk De website van de mediamarkt met die van wikipedia. Zowel de layout, als het design als welke pagina’s ze hebben, het is volledig verschillend van elkaar.

 

2. Elke pagina heeft maar één doel

Bedenk voor je een pagina maakt wat het doel is van die pagina, en beperk dat tot één doel. Als je meerdere dingen tegelijk probeert te bereiken wordt het rommelig. Je bezoeker voelt zich niet meer aangesproken, of krijgt keuzestress.

 

3. Spreek je cliënt aan (ken je doelgroep)

Wie is jouw ideale cliënt? Hoe spreek je deze aan? Dat begint al met een heel scherpe doelgroep te kiezen. Als ik zeg dat ik elke lichamelijke klacht kan behandelen voelt niemand zich aangesproken.

Het zit ook in de tone of voice. Een groep 55-plussers heeft een andere taal dan jongeren onder de 25. Je kunt niet met dezelfde tekst beide groepen aanspreken.

 

4. Vraaggericht in plaats van Aanbodgericht

Dit doen de meeste zorgondernemers volledig verkeerd. En dat kost ze heel veel mogelijke cliënten.

Vraaggericht betekent dat je spreekt vanuit de vraag van je cliënt. Je gaat niet vertellen wat je doet, maar wat je voor hen kunt betekenen. Concreet: niet welke therapievormen je biedt, maar welke klachten je behandelt of welke hulpvraag je beantwoordt.

 

5. Help ze vinden wat ze zoeken

Je hebt een geweldige webdesigner gevonden die een nieuw revolutionair design heeft bedacht. Heel mooi, maar zodra ik op je website kom verwacht ik bovenaan in het menu te vinden wat ik zoek. En ik verwacht het direct te vinden.

Dus gebruik duidelijke en begrijpelijke benamingen in je menu. Verzin geen nieuwe woorden voor pagina’s die overal hetzelfde heten.

 

6. Schrijf goede teksten

Logisch. Maar waarom doe je het dan niet.

Op internet hebben we geen geduld. De eerste zin moet mij direct prikkelen om verder te lezen, anders zit ik alweer op facebook of messenger. Als je tekst niet pakkend, duidelijk of makkelijk genoeg is, is je bezoeker al weer weg.

 

7. Wees persoonlijk

Ik kom pas bij je als ik je vertrouw. En dat bouw je nog steeds het makkelijkst op door open te zijn. Door te laten zien wie je bent. Letterlijk, met een foto of video en teksten geschreven vanuit je gevoel.

 

8. Sluit aan op je cliënt (vraag i.p.v. behoefte)

Waar denkt je cliënt aan op dit moment. Wat zit er bij hem top-of-mind. Waarschijnlijk dat hij van zijn pijn af wil.

Nu weet jij als therapeut wel dat hij hiervoor een psychosomatisch traject moet volgen waarbij je vooral kijkt naar de overtuigingen van zijn ouders, maar daar zit hij nu nog niet op te wachten. Vertel hem eerst dat je hem van zijn pijn af kunt helpen. Daarna is hij pas bereid je verhaal te lezen.

 

9. Wij van WC-eend…

Adviseren WC-eend. Natuurlijk ben jij de beste therapeut of coach voor deze cliënt met deze hulpvraag. Alleen als jij dat zegt, geloof ik je niet. Zorg voor referenties van tevreden cliënten en ik geloof wél dat je goed bent.

 

10. Vertel je bezoekers wat ze moeten doen

Mensen zijn geweldig, maar website bezoekers zijn dom. Als je ze niet vertelt wat ze moeten doen, doen ze niets.

Je hebt een geweldige pagina met informatie over hoe jij hen gaat helpen van hun klacht af te komen. Na dit te lezen hebben ze weer hoop, en gaan ze weer verder met hun leven. Maar ze vergeten een afspraak te maken. Zorg dus dat je onder je pagina een call to action plaatst, zodat ze doen wat ze nodig hebben.

 

Conclusie

Natuurlijk is dit makkelijk gezegd, maar hoe implementeer je dit op je eigen website? Ik heb van deze tien tips een pdf gemaakt waarbij ik per tip dieper in ga op wat ik precies bedoel en hoe je dit toepast.

Dus om met tip 10 te eindigen: Download nu het gratis pdf met de uitgebreide uitleg bij deze 10 tips voor een website die cliënten oplevert.

 

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches