Contractvrij werken – met cliënten die je tarief willen betalen

contractvrij werken in de eerstelijn

Ik ben een ondernemer. En ik ben een therapeut. En de beste manier waarop ik deze werelden kan combineren is als mijn ondernemerschap er voor zorgt dat ik meer waarde kan bieden aan mijn cliënten. Maar zodra ik vast zit aan contracten, verlies ik een deel van mijn ondernemerschap. Daarom ben ik voor contractvrij werken in de eerstelijn.

 

Waarom ben je ooit voor jezelf begonnen?

De meeste therapeuten die voor zichzelf beginnen doen dat omdat ze de vrijheid willen om precies te werken zoals zij dat willen. Je hebt een idee hoe je waardevol bent voor je cliënten, hoe je meer kunt betekenen, of hoe je net even een beter resultaat kunt krijgen.

En zo werkt het ook! Ik heb inmiddels met zo veel ondernemers in de eerstelijn gewerkt dat ik je kan zeggen dat de therapeuten die echt vanuit hun eigen visie werken meer waarde bieden aan hun cliënten dan degenen die een standaard vorm bieden.

Niemand kent jouw cliënt beter dan jij. Niemand weet beter dan jij wat zijn vraag en behoefte zijn en op welke wijze je hier het beste invulling aan kan geven. Dus hoe meer jij volgens je eigen visie werkt, met cliënten die precies bij jou passen, hoe meer waarde je biedt.

 

Beperkte vrijheid

Maar zodra je een contract tekent met een zorgverzekeraar, wordt je vrijheid beperkt. Logisch, want de zorgverzekeraars hebben de taak een bepaalde sturing te bieden in de zorg gericht op kwaliteit. Dat de regels die zij opstellen niet overeenkomen met onze definitie van kwaliteitsbewaking is een ander punt.

Niet alleen de regels kunnen je ondernemerschap in de weg zitten overigens, ook de administratiedruk kan zoveel tijd innemen dat je niet eens meer aan ondernemen toekomt.

 

Waarom ga je dan niet contractvrij werken?

De voornaamste reden die therapeuten tegenhoudt is angst. Angst dat er minder cliënten gaan komen. Dat je huidige cliënten niet bereid zijn om je tarief te betalen, als ze ergens anders ‘gratis’ terecht kunnen.

Het is ook raar. In Nederland zijn we gewend dat fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie etc. gratis is. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ook niet meer bereid zijn om er voor te gaan betalen.

Er zit in ons collectieve brein een idee dat omdat we al betalen voor onze zorgverzekering, alle reguliere zorg volledig gratis moet zijn. En dat we recht hebben om onze volledige vergoeding op te maken (anders is het zonde namelijk).

Tegelijkertijd vinden we het wel normaal dat we € 120,- uitgeven bij de osteopaat, of € 125,- aan een coach. Want die zijn nooit gratis geweest.

 

Hoe zorg je dat cliënten je willen betalen

Om te beginnen moet je zorgen dat je iets anders biedt dan alle anderen. Heel eerlijk: als jij standaard fysiotherapie aanbiedt bijvoorbeeld, dan ben je een commodity. Ik kan overal fysiotherapie kopen, en als jij een standaard versie biedt, ben je inwisselbaar.

Vergelijk het met een pak melk. Ik kan overal melk kopen. En het is overal dezelfde melk. Dus naar welke supermarkt ga ik?

De goedkoopste of de dichtstbijzijnde.

Dus als jij standaard fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, etc. aanbiedt, ga ik naar de goedkoopste of de dichtstbijzijnde. En dus niet naar jou.

 

Wees geen commodity

Wil je contractvrij werken mét cliënten in je praktijk? Dan zul je iets anders moeten aanbieden dan alle anderen. Iets wat jou cliënten zo waardevol vinden, dat ze bereid zijn om de extra moeite te doen en naar jou toe te komen.

Je zult moeten gaan werken vanuit je eigen visie. En laat dit nu ook de reden zijn waarom je ooit voor jezelf begonnen bent. Eindelijk kun je echt werken zoals jij dat wilt.

Het betekent ook dat je een keuze moet maken in je doelgroep. Niet iedereen past bij jouw manier van werken. En niet iedereen gaat dit waarderen.

De mensen die echt passen bij jouw visie, die gaan extra enthousiast worden over hoe je werkt. Zo enthousiast, dat ze niet alleen bereid zijn om jouw tarief te betalen, maar dat ze je ook gaan aanbevelen aan iedereen die ze kennen.

Maar de mensen die niet passen bij jouw manier van werken, gaan nooit 100% tevreden zijn. En zullen dus zeker niet bereid zijn om jouw tarief te betalen.

 

Succesvol contractvrij werken

Het grootste verschil tussen contractvrij werken en volledig vergoed worden, is dat je nu echt moet gaan ondernemen. Je moet nu echt keuzes gaan maken in waar je voor staat, wie jouw ideale cliënt is, hoe je die bereikt en welk product of dienst het best bij hem of haar aansluit.

Iets wat je niet geleerd hebt op de opleiding.

En wel iets wat je zult moeten leren wil je de stap kunnen maken. Om je te helpen helder te krijgen wat je nodig hebt kun je deze gratis training volgen: contractvrij werken in de eerstelijn.

(Je meld je hier gratis aan voor de training. Je leert precies wat je nodig hebt om echt te kunnen werken vanuit jouw visie, meer waarde te bieden aan je cliënten en er zelf meer aan over te houden.)

Zodra je de stap eenmaal neemt om contractvrij te werken, en je zorgt dat je het op de juiste manier doet, wil je nooit meer terug.

Je hebt alle vrijheid weer om te werken zoals jij dat wilt, hebt kritische cliënten die meedenken tijdens het traject, cliënten die zelf meer willen investeren in hun gezondheid én je houdt er een gezond tarief aan over.

Met andere woorden: het wordt zowel vakinhoudelijk als financieel leuker!

Moet je alleen nog even zorgen dat je leert ondernemen op een andere manier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches