Breek door je ondernemersplafond

Laat je praktijk groeien: breek door je ondernemersplafond

 

Als ondernemer ben je continu aan het ontwikkelen. Ondernemen is in mijn ervaring regelmatig uit je comfort-zone komen. En dat moet ook, want je wilt groeien. Je wilt meer waarde leveren aan meer mensen en zo meer impact maken. Maar soms vind je niet de juiste manier om verder te komen en loop je tegen een plafond aan. Ik wil je vandaag laten zien wat je nodig hebt om jouw ondernemersplafond te doorbreken.

Het is helemaal niet moeilijk om door te breken. Het lastige zit hem alleen in dat je zodra je nog onder dat plafond hangt, je niet weet wat de volgende stap is. Tegen de tijd dat je eenmaal aan de andere kant zit is alles vanzelfsprekend.

Weet je nog je eerste plafond? Voor de meesten was het om voor jezelf te beginnen. De eerste keer dat je aan iemand vertelt dat je ondernemer gaat worden. En die eerste stap kan best pittig zijn. Voor je voor het eerst een bedrijf gestart hebt, weet je niet wat je moet doen, naar de kamer van koophandel, de belastingdienst, zakelijke rekening aanvragen, maar bij welke bank dan. Zelfs het ontwerpen van je eerste website (door wie dan, wat wil ik erop hebben staan) kan overweldigend zijn en je echt een tijd tegenhouden.

Maar als je eenmaal een paar jaar ondernemer bent, is het vanzelfsprekend dat je die stappen allemaal gemaakt hebt.

Onder het plafond zie je nog niet waar de weg omhoog is. Als je bovenaan de trap terugkijkt, is het vrij duidelijk hoe je daar gekomen bent.

 

Breek door

Dat is dus het lastige, je ziet nog niet helder wat je moet doen. Ik kan je wel dit zeggen: je moet iets anders doen dan wat je tot nu toe gedaan hebt. Een van mijn leraren, Brian Tracy, zegt het wel heel mooi:

“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.”

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je tegen je plafond aanlopen. Dus je moet iets veranderen. Je moet er achter komen wat je aan de andere kant van het plafond anders doet. En het zit altijd in een van de volgende vier dingen:

  • Automatiseren
  • Sytematiseren
  • Multiplier vinden
  • Mindset veranderen

Het gaat te ver om elk plafond te benoemen wat je tegenkomt in je ontwikkeling van starter die zijn eerste klant probeert te vinden, naar serie-ondernemer die zijn eerste bedrijf verkoopt, en verder. En voor de succesvolle ondernemers die al vele plafonds doorgebroken hebben hoef ik ze niet uit te leggen.

Maar als je net zoals ik jaren geleden met nul ervaring aan het ondernemersavontuur start, is het handig als ik ene kleine toelichting geef. Ik doe het aan de hand van voorbeelden.

 

Automatiseren

Mijn marketing is geautomatiseerd. Als ik voor elk seminar dat ik geef alle geïnteresseerden eerst moet tegen komen op een netwerkevenement, daar moet spreken, vervolgens moet nabellen, nog een keer 1 op 1 afspreken om vertrouwen op te bouwen en pas daarna persoonlijk mailen om ze uit te nodigen, kost me dat vreselijk veel tijd. En kan ik dus maar een beperkt aantal mensen bereiken. En dus maar een beperkte omzet realiseren. Ongeacht hoeveel waard eik te bieden heb.

Nu is mijn marketing geautomatiseerd. Ik plan een keer per twee weken mijn social media berichten, blog en e-mails in. Vervolgens krijgt iedereen die mijn blog leest op een zeker moment het aanbod een gratis online training te volgen. Waardoor ik hun e-mail adres heb en hun interesse weet. Afhankelijk hiervan krijgen ze op een gegeven moment een aangepaste e-mail waarin ik mijn eerste seminar verkoop. Op deze manier is er geen limiet aan hoeveel mensen ik kan bereiken.

Het enige wat ik doe, is elke keer dat er een nieuwe aanmelding voor een seminar binnenkomt, even glimlachen en dankbaar zijn.

 

Systematiseren

Van alles wat je doet, weet je hoe je het doet. En voor jou is het makkelijk om het te doen. Maar zodra je het moet uitleggen wat je aan het doen bent, wordt het lastig. Helemaal als iemand het van je moet overnemen.

Alleen zul je op een gegeven moment tegen het plafond van tijd aanlopen. Je kunt maar een bepaald aantal uur in een dag werken.

Met twee mensen daarentegen kun je al 2x zoveel uren in een dag werken en met 3 mensen… Met een team bereik je meer. Maar dan moeten ze wel weten wat ze moeten doen. Zodra je je bedrijf ziet als een systeem wat waarde levert aan je cliënten en waarde levert (meestal in de vorm van geld) aan jou, dan kun je het ook gaan beschrijven als een systeem. Alles wat gedaan moet worden wordt dan een proces wat ook door anderen uitgevoerd kan worden.

En elk proces dat beschreven staat, kan geoptimaliseerd worden!

 

Multiplier vinden

De eerste keer dat ik dit hoorde snapte ik er niets van. Volgens mij was het een boek van Jay Abraham. Inmiddels ben ik hier continu naar op zoek.

Een makkelijk voorbeeld. Als jij cliënten over haalt om jouw dienst of product te kopen door ze 1 op 1 te spreken, kost elke verkoop je veel tijd. Kun je ze ook overtuigen als je spreekt vanaf een podium? Dan kun je misschien wel 1000 mensen tegelijk spreken.

En in welke vorm lever jij je waarde? Misschien is 1 op 1 voor jou een heel mooie vorm, maar is het voor je cliënten ook goed als het in groepen is? Ik bied mijn jaarprogramma ook aan als een online training. Op deze manier kan ik veel meer mensen bereiken dan ik ooit in in live-sessies zou kunnen.

Een ander idee waar je over na kunt denken is te gaan samenwerken. Als jij iemand kent die jouw doelgroep al in haar netwerk heeft, en je maakt van die persoon een ambassadeur, hoeveel meer bereik je dan met jouw inspanning?

 

Mindset veranderen

Voor elke stap die hierboven staat is het nodig dat jij zelf verandert. Soms is het alleen maar dat je inziet dat het op een andere manier kan, maar soms is het echt het veranderen van hoe je als persoon tegen de dingen aankijkt.

Als je zaken gaat automatiseren of systematiseren kom je erachter dat je bedrijf niet om jou draait. Ik zal het je nu vast zeggen: jij bent niet belangrijk.

De waarde die jij kunt leveren, die is belangrijk. En hoe meer jij in jezelf investeert, hoe groter die waarde is. Alleen jouw waarde ligt niet in elk onderdeel van het bedrijf. Je moet erachter gaan komen waar jouw waarde echt ligt. In mijn geval ligt mijn grootste waarde in het ontwikkelen van producten, en het leveren van content. Ik ben het meest waardevol als ik trainingen geef of 1 op 1 sessie doe. Mijn waarde ligt in het helpen van ondernemers om hun volgende doorbraak te maken.

Ik kan ook goed verkopen, maar dat is niet mijn unieke waarde, dat mag iemand anders ook doen. Sterker nog, ik zou zelfs voor iemand anders bedrijf mijn waarde kunnen leveren. Ik zou mijn trainingen kunnen geven vanuit het bedrijf van iemand met wie ik wil samenwerken. Ik kan als consultant ingehuurd worden via een tussenpersoon, en ik zou nog steeds dezelfde waarde leveren.

Het eerste ondernemersplafond op het gebied van mindset die ik tegenkom bij mijn cliënten is dat ze niet beseffen dat ze waardevol zijn, of hoe ze het meest waardevol zijn. Het begin is dan ook dat je eerst leert geloven in jezelf.

Het tweede plafond is vaak als ze erachter komen dat ze niet alles zelf hoeven te doen. Dat ze ook waardevol zijn, als ze iets door een ander laten doen. Dta is het moment dat ze meer gaan samenwerken en de eerste echte grote multiplier gevonden wordt.

 

Ondernemers doorbraak

Wat je plafond ook is, of het je eerste grote investering is, beseffen dat je waardevol bent, of misschien wel je eerste overname van een ander bedrijf, je moet iets anders gaan doen. En de makkelijkste manier om er achter te komen wat, is door iemand op te zoeken die dat pad al gelopen heeft of die al veel meer mensen geholpen heeft in hun doorbraak.

Wat je hier gebracht heeft, gaat je niet daar brengen.

Wat je gedaan hebt is waardevol, want het heeft je gebracht waar je nu bent. Maar als je verder wilt komen dan hier, zul je moeten doen wat past bij ‘daar’.

 

Wil je jouw ondernemersplafond doorbreken? Zolang je zelf nog onder je plafond zit, zie je niet wat de vervolgstap is. Zorg dus dat je samen met iemand doorbreekt. Iemand die al weet hoe de stap aan de andere kant er uit ziet. Maak een afspraak voor een gratis strategy call.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches