6 redenen waarom stress je bedrijf bedreigt

Door stress gaat je praktijk langzaam achteruit

Je hebt meer stress dan je denkt.

Elke verhoogde activatie is een stressprikkel. Zodra je meer dan gemiddeld probeert te presteren, geef je al prikkel aan je lichaam die het ervaart als stress. Op zich is dat prima, want het zorgt ervoor dat je tijdelijk meer presteert.

Maar als dit een aantal dagen aanhoudt, of als je na deze prikkel niet meer in staat bent om goed terug te schakelen naar volledige ontspanning, wordt het een probleem. En dat probleem merk je direct in je bedrijf.

 

6 redenen waarom stress je bedrijf bedreigt

1. Door stress heb je minder energie

Stress geeft een verhoogde activatie van je zenuwstelsel. In gewoon Nederlands: Je actieve zenuwstelsel is druk bezig energie op te maken, maar je herstelsysteem staat uit. Je verbruikt dus meer, terwijl je minder aanmaakt.

Hoe langer dit aanhoudt, hoe minder energie je overhoudt en dus hoe minder je in je bedrijf kunt doen.

2. Minder, of zelfs geen focus

De verhoging van je activatie zorgt ervoor dat je brein anders werkt. Het schiet in een soort overlevingsstand. Het is als het ware alsof er continu ergens een leeuw is, maar je weet niet waar.

Het gevolg is dat de prikkels die je binnenkrijgt niet meer gefilterd worden. Alles wat je hoort of ziet vraagt om directe aandacht: Misschien is wat je op de achtergrond hoort wel een aanwijzing waar die leeuw zich bevindt…

Je bent hierdoor continu afgeleid en kunt niet meer goed focussen op waar je mee bezig bent. Die ene offerte die je vandaag nog af wilt krijgen gaat je dus niet meer lukken.

3. Je hebt je prioriteiten niet meer helder

Doordat je filtering minder goed werkt, ben je ook niet meer in staat om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Alles vraagt om aandacht, dus alles lijkt belangrijk.

Vervolgens steek je overal tijd in. Je begint aan 20 projecten tegelijk en maakt uiteindelijk niets meer af.

4. Je blijft hangen in je comfortzone

Die verhoogde activatie schiet ook door in de andere delen van je brein. Als er overal een leeuw kan zitten, dan is dat zo belangrijk, dat je daar eerst mee moet dealen. In een reflex kiest je brein ervoor om de nadruk te leggen op veiligheid.

Je blijft hangen in je comfortzone en neemt minder risico’s. Met als gevolg dat je die extra stappen die je moet nemen om je bedrijf te later groeien, niet neemt.

Dat belletje naar die nieuwe lead stel je uit. Die presentatie die je veel nieuwe klanten op kan leveren laat je liever gaan. Uiteindelijk doe je niets nieuws meer.

Zolang je in je comfortzone zit, blijf je doen wat je altijd gedaan hebt:

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.

5. Minder creativiteit

Niet alleen blijf je letterlijk in je comfortzone, je brein denkt ook in je comfortzone. Je brein denkt letterlijk in patronen die bekend zijn.

Er is geen ruimte voor nieuwe ideeën of nieuwe inzichten. Sterker nog, je bent zelfs geneigd om alle nieuwe ideeën te bevechten alsof ze een aanval zijn op je veiligheid.

Zonder creativiteit blijf je doen wat je altijd gedaan hebt. En dus blijf je op hetzelfde punt zitten waar je zat.

6. Geen lange termijn focus

Als er een leeuw achter je aan zit, ga je niet meer nadenken over waar je volgend jaar wilt staan met je bedrijf. Het enige wat op dat moment uitmaakt is bij die leeuw wegkomen. Je focus ligt op je deadline voor morgen (als je al een focus hebt).

Nadenken over welke stappen je moet nemen om verder te groeien doe je niet meer. Met als resultaat dat je blijft staan waar je staat. En aangezien je concurrenten wel doorgroeien, zul je zelfs achteruit gaan.

Begin bij jezelf

Wil je verder met je bedrijf, dan moet je ook zorgen dat je hiertoe in staat bent. Je hebt voldoende energie nodig, je focus moet scherp zijn en je moet in staat zijn om lange termijn doelen te stellen en creatief te denken.

Voor je voor je bedrijf zorgt, begin bij jezelf. Zorg eerst dat jij in balans bent. Uiteindelijk is je bedrijf slechts een middel om je ideale leven te bereiken, en geen doel op zich.

Waaraan merk jij als de stress teveel wordt? Deel het met ons in de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches