Alles begint met jouw visie… #praktijkgroei

Alles begint met Visie

Alles begint met visie. Je praktijk: Je hebt ooit een idee gehad waar je zo enthousiast over was dat je voor jezelf begonnen bent. Maar ook elk resultaat in jouw praktijk begint met je visie. Zonder visie heb je nog maar een keus: de dichtstbijzijnde zijn of de goedkoopste zijn.

Hoe werkt dit? Waarom is je visie zo essentieel als jij je praktijk wilt laten groeien?

 

Je Visie is je drijfveer

Het begint allemaal bij ‘je waarom’. Je hebt een reden waarom je je praktijk begonnen bent. Het is best een stap om voor jezelf te beginnen, dus je moet ook wel heel sterk geloven in jouw idee om die stap te nemen. Jouw idee, je waarom, je visie is wat jou beweegt. Wat jou zo gemotiveerd gekregen heeft je praktijk te starten.

Je waarom zorgt ervoor dat je bereid bent om ‘s ochtends eerder op te staan om nog even een uurtje extra te werken aan je praktijk.

 

Onderscheidingsvermogen

Maar het is ook waarmee je je onderscheidt. Helemaal in de eerstelijnszorg, die behoorlijk gereguleerd is, is het niet altijd makkelijk om anders te zijn dan de rest. En als je niet anders (lees: beter) bent in de ogen van je cliënten, is er voor je cliënten ook geen reden om voor jou te kiezen.

Stel je voor dat ik kan kiezen tussen pakken melk. De melk van de Albert Hein is hetzelfde als die van de Lidl. Dus waar koop ik mijn melk? Waar die het goedkoopst is of waar die het dichtstbij is.

Zo werkt het ook voor de zorg. Als je geen onderscheidingsvermogen hebt, ben je een commodity. Je bent volkomen inwisselbaar.

 

Klik

Maar zodra je je visie durft neer te zetten, is het voor iedereen duidelijk waar je voor staat. Het mooie is, je visie is ook datgene waar mensen op ‘klikken’. Wat jou uniek maakt is wat ze aanspreekt. En hoe sterker ze zich aangetrokken voelen tot jouw waarom, hoe meer ze je zullen aanraden aan hun vrienden, collega’s en bekenden.

Het is lastig om zoiets vaags te beschrijven in woorden, maar je hebt zeker wel ervaren dat je met sommige cliënten meer ‘klik’ hebt dan met anderen. Het zijn de mensen die echt bij je passen, bij jouw manier van werken, waar je energie van krijgt en waar je daardoor vaak ook meer resultaat bij hebt.

Stel je eens voor dat je ene praktijk vol zou hebben van die mensen?

Als je werkt vanuit jouw visie, volgens je eigen regels, is dat eerder vanzelfsprekend dan bijzonder!

Bovendien, naar wie zou jij liever gaan, iemand die precies doet wat hij wil, op de manier dat hij het wil en zijn enthousiasme uitstraalt, of naar iemand die alleen nog maar doet wat hij denkt dat verplicht is en het plezier in het vak langzaam kwijt aan het raken is…

 

Marketingtrucjes

Als ik zeg alles begint met visie, bedoel ik ook echt alles. Als je je marketing niet vanuit jezelf doet, niet passend bij hoe jij wilt werken in je praktijk gaat dit ook niet werken.

Als je een marketingcampagne laat opzetten, precies ‘zoals het hoort’ op facebook, met een weggever en een funnel (serie van e-mails) erachter… maar de toon past niet bij jou, of richt zich op mensen die niet jouw ideale cliënt zijn…

Dan heb je misschien wel heel veel resultaat, maar heb je ook een praktijk vol cliënten die niet bij je passen, die iets van je willen wat jij niet wilt bieden (bijvoorbeeld elke week lekker gemasseerd worden, i.p.v. actief aan hun herstel werken), en die daardoor ook niet tevreden gaan zijn over wat je doet.

Met andere woorden. Jouw ‘succesvolle’ marketing levert je mensen op die niet terugkomen, die tegen anderen zeggen dat je niet goed bent, en leveren je ook geen energie of plezier in je werk op.

Maar als je je marketing begint vanuit je visie, en je richt je op de jouw ideale cliënt…

 

Er is lef nodig

Het lastige is, we krijgen ons hele leven te horen dat we moeten doen wat iedereen doet. Op school is er steeds maar één goed antwoord. Als je je kop boven het maaiveld steekt, en doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

We worden niet aangeleerd om voor onze visie te gaan. Het grootste deel van ons leven worden we juist aangeleerd om in te passen in de maatschappij. We doen dit vaak zelf zonder het door te hebben.

  • Welke fysiotherapeut start een praktijk zonder behandelbank en pully-apparaat?
  • Welke diëtist heeft geen weegschaal in haar praktijk staan?
  • Welke oefentherapeut heeft geen spiegel in haar praktijk?

Natuurlijk is het prima als je dit wel hebt, maar alleen als je er bewust voor gekozen hebt, en het geen automatisme is.

Om echt vanuit jouw eigen waarom te werken, moet je er eerst achter komen wat jouw waarom is. Wat is jouw ideaal? En dat begint met loslaten van alle kaders. Durf te dromen en durf groot te dromen!

Durf vervolgens jouw Visie uit te spreken in de zekerheid dat mensen op je zitten wachten. Mensen die hetzelfde er over denken, maar dat misschien nog niets een durven uitspreken, of gewoon nog nooit een therapeut of coach gezien hebben die past bij hoe zij denken.

 

Durf te dromen,

Durf te staan voor jouw visie,

En laat je praktijk groeien volgens JOUW regels.

 

Voor mij is er geen andere manier dan deze. En ik merk nog steeds dat ik elke maand weer een stapje dichter bij mijn ideale manier van werken en leven kom. Bij elke stap die ik neem leer ik mijzelf beter kennen en wordt mijn ideaal helderder.

Vanuit deze visie heb ik de Connect-methode ontwikkeld. Geen trucjes, maar een methode die jou helpt om jouw visie sterk neer te zetten. Elke stap is gebaseerd op de voorgaande stappen en begint dus altijd met ‘wat is jouw ideaal?’

Wil je leren hoe je jouw praktijk neer zet vanuit jouw visie en kunt groeien volgens jouw regels? Kijk dan elke dinsdag om 12:00u naar de gratis live training via @basvanpelttraining op facebook.

En als je direct aan de slag wilt met de kern van de methode, meld je dan aan voor het live seminar.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders