Businessmodel gericht op gezondheid

De zorg in Nederland is gericht op ziekte. Betalingen door zorgverzekeraars vinden plaats op basis van behandeling van een ziekte. Zodra de ziekte weg is, is er ook geen verdienmodel meer.

Ik geef toe, er is nu ook geld voor preventie. Maar preventie van ziekte is niet hetzelfde als werken aan gezondheid en welbevinden. Werken aan gezondheid vraagt een andere mindset.

 

Ander verdienmodel

Niet alleen vraagt het een geheel andere benadering van de cliënt, het vraagt ook een geheel andere bedrijfsvoering. Je gaat een meerwaarde bieden die niet zo makkelijk af te kaderen valt. Waar je voorheen kon zeggen: “In 10 behandelingen zijn uw rugklachten over”, heb je nu een heel andere klantbenadering.

Je verdient niet meer je geld aan de pijn van een ander, maar aan het geluk van een ander. Op dit moment betekent dit ook dat je cliënt hier zelf in moet investeren. Je mag dus helemaal loskomen van de zorgverzekeraar en hun contracten. Dat alleen zou voor veel therapeuten al genoeg reden moeten zijn om over te stappen 😉

 

Wat is gezondheid

Als je je bedrijf wilt richten op gezondheid dien je te beginnen om voor jezelf een definitie op te stellen van wat gezondheid is. Voor ons is een redelijke definitie:

Het optimaal functioneren in alle facetten (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel) in een context die hieraan bijdraagt.

Dit gaat dus veel verder dan je huidige vakgebied. Door de specialisatie in de zorg ben je opgeleid tot het behandelen van klachten in slechts 1 of 2 facetten. Het is niet noodzakelijk dat je straks alle facetten gaat behandelen, als je maar wel in staat bent om deze te beoordelen en waar nodig samen te werken met anderen die die facetten aanpakken.

Laat die laatste paragraaf nog even op je in werken. Als je die doorhebt, weet je ook wat een impact deze paradigma shift heeft op jou en je bedrijfsvoering.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders