De 3 stappen om succesvol contractvrij te werken

De 3 stappen omsuccesvol contractvrij te werken

Het leeft onder therapeuten in de eerstelijn. Zet bijvoorbeeld twee fysiotherapeuten bij elkaar in een ruimte en het gaat direct over de vraag of ze met of zonder contracten werken. En hoe dat bevalt. Contractvrij werken is hot.

Logisch ook. Want in de huidige situatie worden er steeds meer eisen aan praktijken gesteld terwijl ze hier weinig tot niets voor terugkrijgen. Als je echt wilt werken volgens je eigen regels, vanuit je eigen visie, is er voor velen maar één oplossing: contractvrij werken.

De grootste angst die veel therapeuten tegenhoudt, is de angst om cliënten te verliezen. Zouden ze wel bereid zijn om zelf (bij) te betalen? Gaan ze niet naar een concurrent die hetzelfde doet?

In dit stappenplan laat ik je zien hoe je in 3 stappen succesvol contractvrij kunt werken in de eerstelijn.

Wil je daar hulp bij, dan kun je een afspraak maken voor een gratis strategy call. Meer hierover lees je onderaan dit artikel.

 

Contractvrij werken in de eerstelijn

 

Stap 1: Doe iets anders.

Wees gerust. Ik ga je niet aanraden om helemaal te stoppen in de zorg en schilder te worden of bankdirecteur of zo. Met iets anders bedoel ik dat je iets ander moet doen dan al je collega’s.

Als ik bij jou fysiotherapie kan krijgen, maar ik moet daar 5 euro per sessie voor bij betalen, en bij je buurman krijg ik gratis fysiotherapie… Waar ga ik dan naar toe? Als jullie aanbod hetzelfde is is de keuze makkelijk.

En dat is het lastige, want jullie aanbod IS hetzelfde. Tenminste, in de ogen van een nieuwe cliënt. Die ziet niet wat jou uniek maakt.

Dat moet je hem eerst vertellen. Anders ben je in zijn ogen volledig inwisselbaar.

 

Start met een visie

Dus zorg dat je aanbod uniek is. En de beste manier om dat te bereiken is als je start met een visie. Niet alleen omdat jouw visie uniek is omdat er niemand is zoals jij, maar ook omdat je visie datgene is waar iemand voor komt.

Het is een lang verhaal, maar kort gezegd: Daar waar we een ‘klik’ maken met mensen, dat deel van onze hersenen waar we de beslissing nemen dat we iemand vertrouwen, is direct gelinkt aan ons waarom. Onze visie. Ik leg het hier iets uitgebreider uit.

Zodra je begint vanuit je eigen visie en op zoek gaat naar jouw ideale cliënt die jouw visie deelt, gaat je leven veel makkelijker worden. Jouw toekomstige cliënten zullen zich veel meer aangesproken voelen. je krijgt mensen die veel beter bij je passe en daardoor ook veel meer waardering zullen hebben voor hoe jij werkt.

Wat op termijn natuurlijk leidt tot veel meer doorverwijzingen.

 

Stap 2: Spreek je cliënt aan.

Ik begon net al over je ideale cliënt. Begrijp goed dat je niet toegankelijk bent voor iedereen. Hoe graag je dat als zorgverlener ook wilt, er zijn nu eenmaal mensen die precies bij je passen en mensen die helemaal niet bij je passen.

Stel je voor dat jij net zoals ik continu gaat voor persoonlijke groei. Elke dag leer je wel iets bij op welk vlak dan ook. En je krijgt een cliënt die het liefst 100% binnen zijn comfortzone blijft… Hoe goed gaat dat klikken? Of als jij het type bent dat beter wilt worden, en je krijgt een cliënt die behandeld wil worden?

Als je weet wie je ideale cliënt is, kun je hem ook aanspreken. Of beter gezegd: zorgen dat hij zich aangesproken voelt.

We worden continu gebombardeerd met advertenties. Als jij wilt dat jij opvalt tussen die tsunami van marketinguitingen, moet je persoonlijk zijn. En iemand heel gericht aanspreken.

Als ik jou zeg dat ik businesscoach ben. Ben je dan geïnteresseerd?

En wat als ik je vertel dat ik alleen werk met ondernemers (therapeuten en coaches) in de eerstelijn? therapeuten die volgens hun eigen regels willen werken, vanuit hun eigen visie. Die niet vast willen zitten aan allerlei onzinnige regels van anderen.

Die waardevol willen zijn voor hun cliënten en hier een gezond tarief voor willen ontvangen.

Spreek ik je nu wel aan?

Dat is mooi, want dan heb ik precies het juiste seminar voor jou: contractvrij werken, mét cliënten.

 

Stap 3: Vraag je cliënt wat hij wil.

Het grootste probleem van therapeuten is dat we denken te weten wat onze cliënt nodig heeft. Om de een of andere reden is ons aanbod  een beschrijving van wat we leuk vinden om te doen, of iets wat niemand begrijpt.

Die beschrijving is bijvoorbeeld ‘fysiotherapie’, ‘logopedie’, of ‘ergotherapie’. Maar dat is alleen maar de naam van je opleiding, of van wat je leuk vindt om te doen. Het is geen beschrijving van wat een cliënt wil. Heb je ooit iemand gehad die je praktijk binnen liep en zei: Doe mij maar 20 sessies fysiotherapie? Of logopedie?

Nee, want dat is hun vraag helemaal niet. Ze hebben een klacht of hulpvraag en daar willen ze een antwoord op.

En dan krijg je het tweede probleem. Want jouw cliënt komt voor een paar oefeningen om van zijn rugklachten af te komen. Maar jij ziet meteen al dat het volledig veroorzaakt wordt door stress. Dus jij probeert je cliënt direct een traject te verkopen om zijn onverwerkte emoties op te lossen.

Waarschijnlijk is dat inderdaad de beste aanpak…

Maar daar komt je cliënt niet voor!

Je cliënt wil gewoon een antwoord op zijn vraag. En pas als je dat gegeven hebt kun je het met hem gaan hebben over wat hij echt nodig heeft.

Je cliënt koopt niet wat hij nodig heeft, maar wat hij wil.

Daarnaast zul je merken dat als je voor de verandering gewoon eens vraagt aan je cliënt wat zijn vraag en zijn achterliggende behoefte is, dat ze misschien ook wel voor een heel andere vorm kiezen dan een standaard 1 op 1 sessies…

 

Conclusie

Contractvrij werken is heerlijk. Het geeft je weer de ruimte om te ondernemen. Maar het kan volledig verkeerd aflopen als je hetzelfde blijft doen als iedere andere therapeut.

Zorg dus dat je je visie sterk neer zet. Kies JOUW ideale cliënt en spreek hem heel gericht aan. En als laatste: zorg dat je een product of dienst aanbiedt wat precies aansluit op zijn vraag en behoefte.

Als je die drie stappen goed weet uit te voeren, is het succes van jouw contractvrije praktijk verzekerd.

En als je hulp wilt hebben bij het goed uitvoeren van deze stappen… Maak dan een afspraak voor een gratis strategy call. In 30 minuten krijg je helder waar je staat, waar je heen wilt en welke stappen je nodig hebt om daar te komen:

Ja, ik wil contactvrij werken

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders