De beste opleiding voor managers

In mijn carrière ben ik al veel managers met een MBA tegen gekomen. Helaas heeft geen van hen mij de waarde van die MBA weten uit te leggen. Behalve dan dat het erg goed op je CV staat. Wat je in een dergelijke opleiding erg goed leert is cijfers beoordelen, managementplannen schrijven rapportagedoelen opstellen en vooral hoe je managet op papier. Nou zal ik niet zeggen dat dit allemaal geen waarde heeft, maar het is met name heel veel theorie en heeft weinig te maken met het daadwerkelijk aansturen van je personeel.

Aan de andere kant kom ik ook heel veel zorgprofessionals tegen die inmiddels personeel in dienst hebben, maar nog nooit enige managementopleiding, -cursus of -training gevolgd hebben. dan hebben de managers met een MBA toch een flinke voorsprong op hen. Het is raar, want je volgt een lange opleiding om vakinhoudelijk bekwaam te worden. Je volgt vervolgens meerdere nascholingen per jaar en je leest de nodige vakliteratuur. Maar waarom heb je dan nog nooit leren managen? Al heb je maar één  iemand in dienst, dan zou ik je al aanraden om hier een goede cursus of training in te volgen.

Wat is een goede managementopleiding?

Als je wilt dat je personeel maximaal presteert, zal je zelf als aanstuurder van je personeel ook maximaal moeten presteren. Kortom je dient je managementskills te ontwikkelen. Skills, vaardigheden. Hieronder vallen gesprekstechnieken, communicatie, feedback, coaching, delegeren, etc. Allemaal vaardigheden die te maken hebben met het aansturen van mensen. Want je kan taken niet managen, je kan cijfers niet managen, maar je kan wel mensen managen. Taken worden gedaan door mensen, cijfers zijn het gevolg van het handelen van mensen dus als je iets wilt veranderen zul je de mensen moeten aansturen.

Bij je zoektocht naar een goede opleiding dien je het curriculum door te nemen. Zit er veel praktijk bij, wordt er veel geoefend in communicatie middels rollenspellen? Het zijn maar een paar voorbeelden die aangeven dat de opleiding zich richt op het managen en niet op het achter je computer proberen de cijfers aan te sturen.

Een heel goed voorbeeld van mogelijk de beste opleiding voor managers is Manager Tools. Dit is een gratis wekelijkse podcast gericht op management.

Een goede begin voor elke manager zijn hun basics. Ook voor ervaren managers zitten hier al flinke eye-openers tussen: Manager Tools podcast – basics.

Meer tips vind je in de categorie management. Klik hiervoor op de categorie onderaan deze post.

PS de afbeelding is natuurlijk van Sigmund.nl

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders