De prijs van goede fysiotherapie 4

In de voorgaande artikels hebben we de problemen rond de vergoeding voor fysiotherapie besproken. Nu is het tijd om ook met een oplossing te komen! En die is eigenlijk heel simpel. Stop met contracten met zorgverzekeraars en ga ondernemen.

Een kleine verduidelijking

Op dit moment zit je helemaal vast aan 2 tarieven. Eén voor individuele sessies en één voor groepssessies. Er is geen mogelijkheid om te differentiëren op tarief per sessie. Dus voor het intapen van een enkeldistorsie reken je evenveel als van het behandelen van een schouderklacht waarbij er sprake is van een segmentale stoornis, blokkade in de wervelkolom, hypertonie etc., kortom een uitgebreide klacht. Niet alleen wij vinden dit raar, dit vindt je cliënt ook.

Daarnaast mag je als je 2 cliënten met bijvoorbeeld meniscusletsel tegelijk onder begeleiding laat trainen, geen normaal tarief rekenen, maar alleen het lage groepstarief (als je al een groep mag maken met 2 cliënten). Natuurlijk wordt hiervoor wel vaak het normale tarief gerekend, maar dat is fraude en dat is een misdrijf waar celstraf op staat. Zo vast zit je dus.

Idee

Stel je nou eens voor dat je zelf bepaald wat je waard bent. Misschien laat je dan 4 cliënten samen trainen voor een iets verlaagd tarief van € 20,- voor een uur. Kan je hen nog steeds de juiste begeleiding geven en je verdient € 80,- per uur. Dit terwijl de € 20,- gewoon vergoed wordt ondanks dat je geen contract hebt.

Of een ander voorbeeld, de enkeldistorsie van hierboven. Stel dat je hem in 10 minuten voor 15 euro intapet? Dat wil een cliënt best zelf betalen.

Maar wat als mensen niet willen betalen?

Die zullen er altijd zijn. Maar als je voortaan € 40,- per behandeling krijgt in plaats van € 30,- dan hoef je nog maar 3 patiënten te behandelen waar je er vroeger 4 deed. Dus hoe erg is het als je 25% minder klanten overhoud? Reken nog mee de tijd die je niet meer kwijt bent aan het continu achter je vergoeding aanzitten, omdat er weer 1 klein cijfertje verkeerd stond… en je gaat er nog veel meer op vooruit per gewerkt uur.

Nog niet overtuigd?

Dan wil ik graag weten van je wat je weerhoudt. En wees eerlijk tegen jezelf, is het angst voor verandering waardoor je allemaal argumenten zoekt? Of zijn het terechte overwegingen. In dat laatste geval hoop ik dat je ze hieronder in de comments zet en zal ik proberen om ze één voor één op te lossen.

PS: ik heb nog niet eens gezegd wat ik bedoel met ‘ga ondernemen’. Een deel daarvan is dat je creatief kijkt naar de fysiotherapie, de duur van een sessie, het aantal cliënten in 1 sessie en mogelijke differentiaties in je tarief. Een volgende keer zal ik uitleggen wat ik echt bedoel met ‘ondernemen’.

Dit artikel is er één uit een reeks van 4. Lees ook deel 1, deel 2 en deel 3. En de conclusie: Ga ondernemen!

7 reacties op “De prijs van goede fysiotherapie 4”

 1. Dit had mijn verhaal kunnen zijn. Nu bezig met boek ondernemen in de fysiotherapie . Goed leesbaar en allemaal tips voor startende of ervaren ondernemer in de fysiotherapie of zorg.

 2. Hi Anja,
  Goed dat je een boek erover schrijft. Het is hoog tijd dat er eindelijk een goed boek komt over ondernemen in de fysiotherapie in Nederland. Er zijn al veel boeken over ondernemen in de zorg, maar die blijven allemaal veel te algemeen.

  Als nou de fysiotherapeuten ook nog de tijd nemen om het te lezen, komt het misschien toch nog goed met de fysiotherapie 🙂

  We verwachten natuurlijk wel een proefexemplaar voor de redactie! En mocht je nog verlegen zitten om een voorwoord houd ik me aanbevolen 😉

  1. Hebben jullie het hier over een nieuw boek? Wat gaat dat toevoegen aan het recente werk over ondernemen in de fysiotherapie van Daan Spanjersberg?

 3. Beste Bas,

  Ik ben benieuwd hoe het nu gaat, 1 jaar later. Komen er genoeg patienten om de praktijk goed te laten draaien financieel gezien? Lukt dit nog steeds zonder contracten en zijn er voldoende klanten voor groepen van 4. .?

  Graag je reactie,

  Marcel

  1. Beste Marcel,

   Ik kan hier geen precies antwoord opgeven. Ja ons centrum loopt goed, maar dat is zo vanwege meerdere redenen. Fysiotherapie is slechts een onderdeel van wat we bieden.

   Doordat we volledige trajecten bieden waarbij we door de continue sturing op het traject alleen die therapievormen inzetten die op dat moment waarde hebben voor de cliënt, hebben we een duidelijk beter resultaat dan anderen. En onze klanten zijn bereid hier voor te betalen, ook al hebben we geen enkel contract met een zorgverzekeraar.

   De fysiotherapie loopt daardoor ook goed, maar zoals gezegd dit is slechts een radartje in het geheel. Voor het artikel heb ik me beperkt tot de fysiotherapie, maar in de praktijk biedt ik datgene wat de cliënt nodig heeft.

Reacties zijn gesloten.

Ga Ondernemen

De ‘markt’ in de zorg is in beweging. Er gebeurt heel veel tegelijkertijd: de overheid legt nieuwe regels op, zorgverzekeraars veranderen hun vergoedingen en klanten

Lees verder »
Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders