Als er één onderwerp is waar al heel veel over gesproken is, dan is het wel de vergoeding die verzekeraars geven voor fysiotherapie. Als voormalig fysiotherapeut heb ik hier een zeer duidelijk mening over. Tijd dus, dat ik mij ook in de discussie ga mengen…
Er zijn een aantal punten waarop we de discussie kunnen voeren. Ten eerste natuurlijk het tarief per zitting zelf, het verschil in vergoedingen bij een verzekeraar, en de mogelijkheden tot differentiatie. In dit eerste deel van een serie kijken we naar het tarief.
Tarief
Zonder in details te treden kunnen we zeggen dat dit gemiddeld tussen de 25 en 30 euro ligt per zitting. Een zitting duurt meestal 25 tot 30 minuten. Gemiddeld valt er dus met fysiotherapie 60 euro per uur te verdienen. Dit is BTW-vrij, wat echter ook betekent dat er nergens BTW terug te vragen valt voor de kosten die gemaakt zijn.
Is dit tarief voldoende? Voor degene die het geld ontvangt meestal niet en voor degene die het betaald is het teveel. Dit is een discussie die niet te winnen valt. Laten we het daarom in een maatschappelijke context plaatsen, dan kunnen we het beter onderbouwen. We vergelijken het met een kapper:
Een snel rondje langs internet geeft een gemiddelde prijs van 20 tot 30 euro, dus 25 euro per knipbeurt voor mannen. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Dat geeft toch alweer 75 euro per uur. Als we nu gaan kijken naar de investering in ruimte (apparatuur laten we zelfs buiten beschouwing) dan is er in een kapperszaak met 6 stoelen ruimte voor een wachtkamer en 2 behandelkamers.
Waar een kapper per uur tot 450 euro kan omzetten, zet een fysiotherapeut 120 euro om. Loonkosten kapper: netto 8.65 per uur (bron: Loonwijzer). Kosten werkgever 18 euro per uur, 6 kappers maakt 108 blijft over een “winst” van 342 euro per uur. Zelfde rekensom voor de fysiotherapeut: werkgeverskosten 26,50 per uur. Dit geeft een “winst” van 67 euro per uur.
Kapper: 342 – Fysiotherapeut: 67
Er zijn genoeg punten aan te merken op dit verhaal. Een kapper zit meestal in het centrum van de stad, waar de huurpijzen hoger zijn. Een fysiotherapeut doet een grotere investering in zijn materiaal. Nacholingen zijn voor de fysiotherapeut duurde. De kapper maakt meer reclamekosten… Zelfs al zouden we alles meenemen, dan nog blijft het verschil te groot.
Conclusie
Maatschappelijk gezien verdient een fysiotherapeut veel minder dan redelijk is.
De oplossing komen we later op. Eerst gaan we in de komende artikelen de andere punten bespreken. Ik kan al we een tipje van de sluier oplichten door te zeggen dat de oplossing niet alleen ligt in het verhogen van het tarief…
Dit artikel is de eerste van een serie van 4 artikelen. Lees ook deel 2, deel 3 en deel 4.
8 reacties op “De prijs van goede fysiotherapie”
Beste Bas,
Ik weet dat je nog meer blogs rondom dit thema gaat plaatsen. Mooi! Ik ben bijzonder gecharmeerd van je visie. Blijf zo doorgaan!
Ook dit blog getuigt van veel ervaring en goed nadenkwerk. Een belangrijk punt wat je aansnijdt, is de maatschappelijke waarde. Dat vind ik zelf een lastige waarde. Zeker als je fysiotherapie vergelijkt met een kapper. Een kapper wordt namelijk niet door een zorgverzekeraar betaalt. De consument geeft daar zelf geld voor uit.
De kapper heeft ook bij mijn weten niet direct gevolgen voor gezondheid en ziekte. Voor de kapper is maatschappelijke waarde geen maat. Wat de kapper waard is, bepaalt de klant. De kapper mag zich scheel verdienen.
Maatschappelijke waarde doet de waarde van fysiotherapie onvoldoende recht. Het moet scherper. Ik denk aan economische waarde. Wat kost het en wat levert het op! Veel onderzoek is er nog niet gedaan, maar dat wat uitgevoerd is of wordt, geeft een enorm rendement. Niet alleen door sneller herstel, maar ook het voorkomen van 2e of 3e lijns zorggebruik.
In economische waarde zou fysiotherapie veel meer gestimuleerd en ruim gehonoreerd te moeten worden. Zet de waarde fysiotherapie maar eens uit tegen bvb orthopedische chirurgie. Ik ben benieuwd naar rendementen en dito beloningen van beide disciplines.
Beste Robert,
Daar heb je een heel goed punt. Wat is de waarde van fysiotherapie. Ik heb inderdaad alleen een opzetje gegeven om aan te geven dat het tarief te laag ligt, en heb nog niet eens gekeken naar de volledige waarde.
Het gaat dan wel een pittige discussie worden: wat is de economische waarde van fysiotherapie. Dit zou er namelijk ook kunnen leiden dat bijvoorbeeld fysiotherapie bij een tenniselleboog niet meer vergoed wordt, omdat na 8 maanden de klacht toch wel over is en de toename in productiviteit van de patiënt (met licht kantoorwerk) in de tussenliggende tijd misschien te laag ligt om vergoeding te rechtvaardigen.
Aan de andere kant, een CEO die een ton per maand verdient en door een juiste behandeling van zijn hernia een halve maand eerder aan weer het werk kan… Betekent dit dat de fysiotherapeut een navenante beloning krijgt? Een tarief van 10.000 euro? Is misschien wel terecht.
Laat ik vooropstellen dat ik het met je eens ben dat fysiotherapie een grote economische kan waarde hebben. Alleen als we hier naar gaan kijken moet je misschien de vergoeder ook aanpassen. Wie heeft er baat bij deze economische waarde, de maatschappij of voornamelijk de werkgever of werknemer?
Hoi Bas,
Goed punt! Een epicondylitis niet behandelen als natuurlijk verloop gunstiger is, is zeker ook economische waarde. Niet doen zou ik zeggen. Als blijkt dat er veel recidieven zijn bij niet behandelen dan weer wel! Dat vraagt veel (economisch) onderzoek.
De CEO die sneller terugkeert van zijn HNP kun je niet meer vragen omdat hij meer verdient. Je komt tot een bedrag per behandeling of misschien op basis van een totaal aanpak? Dat wordt niet bepaald door de verdiensten van die persoon. Wordt al via inkomstenbelasting geregeld.
De economische waarde gaat om de samenleving. Optimale zorg tegen scheprste inkoop houdt de zorg betaalbaar. Onnodige zorg drukt op de begroting.
Zorg die het meest effectief is, moet de voorkeur krijgen. Effectief in dit geval is maximaal resultaat tegen minimale kosten. Fysiotherapie is vaak effectief en goedkoop. Meer onderzoek kan aantonen dat fysiotherapie in veel gevallen de eerste stap, de eerste keus in zorg is. Ook in natrajecten is het verloop vaak beter. En als je beter herstelt als patiënt ben je van grotere economische waarde. Uiteindelijk kan de waarde van de fysiotherapeut daarmee vergroot worden.
Nu lijkt er weinig reden om het tarief te verhogen. Kunnen we aantonen dat het tarief nu te laag is? In ieder geval is de reden ‘omdat we minder overhouden dan de kapper’ niet de juiste!
Ik ben het volledig met je eens. Onnodige zorg drukt op de begroting. Alleen hier snijd je wel een lastig punt aan. Wanneer is zorg onnodig. Veel onnodige zorg wordt verleend door goed bedoelende therapeuten en vooral zelfs specialisten die onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden van andere disciplines.
Met je laatste punt maak je me blij. De reden dat iemand anders meer verdient mag nooit een reden zijn om het tarief te verhogen. Wat interessanter is, is om te kijken naar welke investeringen je ergens voor moet doen en wat het rendement is. Ik ga hier in de volgende post al iets verder op in:
http://blog.ondernemenindezorg.net/2012/06/de-prijs-van-goede-fysiotherapie-2/
Leuke discussie, voor wat betreft de vraag over maatschappelijke en economische waarde hebben wij dit jaar toch al een voorproefje gehad. Reumatische aandoeningen en hartrevalidatie zijn van de beruchte lijst geschrapt. De reumavereniging sputtert nog even tegen met een meldpunt op internet, van de zijde van de hartstichting horen wij helemaal niks. Conclusie zorgverzekeraars: zie je wel, die 2 patientengroepen kunnen best zonder fysiotherapie. Er gaan geruchten dat volgend jaar de hele lijst Borst verdwijnt ? Ben benieuwd wat dan de conclusie wordt….Kortom, doen wij er echt toe als het er op aankomt ?? Ik wens jullie veel succes met deze discussie. Hoop uiteraard dat het anders uitpakt maar de geschiedenis staat nog niet aan onze kant…..
Vriendelijke groet,
Thom
Pingback: De prijs van goede fysiotherapie 2 | Ondernemen in de Zorg
Thom, bedankt voor je reactie.
Tja, het is erg lastig om tegen dit soort ontwikkelingen in te gaan. Vaak ook omdat de beslissingen hierover al veel eerder genomen zijn dan ze naar buiten gebracht worden.
Helaas is er geen sterke lobby voor de fysiotherapie. Dit komt natuurlijk ook doordat er geen duidelijke visie is waar de fysiotherapie in Nederland over 10 jaar moet staan. Er zijn wel ideeën, en er zijn genoeg losse praktijken die een duidelijke visie hebben. Maar er is niet een overkoepelende vereniging van bijvoorbeeld fysiotherapeuten in de reumazorg die voldoende lobby-kracht heeft om samen met ziekenhuizen, specialistenorganisatie en patiëntenorganisaties een duidelijk plan op te zetten en dit er bij de politiek door te drukken.
Er moet dus gekeken worden naar andere oplossingen. Ik heb er zo mijn eigen mening over, maar die bewaar ik voor een later artikel.
Pingback: De prijs van goede fysiotherapie 3 | Ondernemen in de Zorg
Reacties zijn gesloten.