Discounter in de zorg

Discounter in de Zorg

De marktwerking in de zorg is een feit. Ook al is het een gereguleerde vorm en gelden nog lang niet alle principes van een vrije markt. Toch is er marktwerking en dit zal vanzelf leiden tot diversiteit in het aanbod. Zoals dit bijvoorbeeld bij supermarkten heeft geleid tot bedrijven die zich richten op service en kwaliteit aan de ene kant en de prijsvechters aan de andere kant.

Ook in de zorg zullen dit soort discounters ontstaan: minimale zorg voor de laagste prijs.

Discounter in de zorg: Eng idee?

Misschien huivert u nu bij deze gedachte. De meeste zorgverleners willen hun patiënten op de best mogelijke manier behandelen. Het mag dus toch niet zo zijn dat iemand slechts een minimale behandeling krijgt als er misschien veel meer voor deze persoon gedaan kan worden? We zouden op de barricaden moeten gaan staan om dit soort uitholling van de zorg te voorkomen!

Tegelijkertijd heeft u nu misschien een bril op van specsavers. Dit bedrijf biedt voor onze ogen de minimaal benodigde zorg, en niets meer. Voor bepaalde oogafwijkingen kunnen ze zelfs niet eens de juiste lenzen leveren. Ze hebben bewust gekozen zichzelf als discounter in de markt te zetten. En blijkbaar zijn heel erg veel mensen hier blij mee.

Ik zie dit ook in andere takken van de zorg gebeuren. Een fysiotherapeut waar je voor de helft van het geld voor 15 minuten terecht kan voor een consult of behandeling. Ik kan me voorstellen dat sporters met een redelijk eenvoudige blessure dit prima vinden.

 

Aanvulling

Dit is geen uitholling van de zorg, maar een aanvulling! Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij dit een prima alternatief is. Het kan alleen nooit een vervanging zijn van kwalitatief hoogstaande zorg. Deze 2 vormen zullen dus naast elkaar blijven bestaan. Sterker nog, door de aanwezigheid van discounters worden de top-praktijken scherp gehouden en worden patiënten zich eindelijk bewust van de kwaliteit die daar wèl geleverd wordt!

 

1 reactie op “Discounter in de zorg”

  1. Toevallig net een folder binnen gekregen van een fitness centrum in de buurt die de beste fitness apparatuur heeft, maar verder niets aanbiedt. Geen douche, geen sauna en geen horeca.
    Dit is natuurlijk ook een vorm die in de zorg goed toegepast kan worden. Topzorg, maar zonder iets erbij. Denk aan een fysiotherapeut die alleen met oefentherapie werkt in een fitness ruimte, maar die geen massage aan biedt of andere passieve therapie vormen zoals doorbewegen. Beperkte zorg, maar daardoor ook voordeliger.
    En voor de overige zorg kun je altijd nog bij een andere therapeut terecht.

Reacties zijn gesloten.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders