Doelen stellen die inspireren en je de energie geven om ze te halen

Luister de podcast via: Apple podcast | Spotify | Deezer

Doelen die inspireren

De therapeuten en coaches met wie wij werken, vragen we altijd naar het doel van hun praktijk. Het standaardantwoord? Meer cliënten krijgen. Maar dat is geen doel op zich. Meer cliënten krijgen in je praktijk is slechts een klein onderdeel van je doel.

Een doel moet iets zijn waar je enthousiast van wordt. Waar je misschien zelfs zenuwachtig van wordt. Iets dat buiten je comfortzone ligt. Als je doel niet buiten je comfortzone ligt, dan heb je het óf al behaald óf het behalen van dit doel gaat je niets meer brengen. Een doel hoort te inspireren en hoort energie te geven: je moet direct zin krijgen om er vol voor te gaan én het moet je helpen om te groeien. Op persoonlijk en in je praktijk. Welke doelen je wel kan stellen en hoe je dat dan doet: precies dat lees je in dit blog.

Netwerken met andere ondernemers. Het is iets dat ook ik doe en iedereen kan aanraden. Je creëert je eigen mini mastermind daarmee. Zo is ook het idee voor dit blog ontstaan.

 

We kunnen geen doelen stellen

Met een andere zorgondernemer sprak ik over hoe ontzettend slecht veel mensen zijn in doelen stellen en, ook niet onbelangrijk, waarom dat zo is. Om dat te begrijpen moeten we eerst kijken hoe je doelen leert stellen op school… Daar leer je namelijk je doelen SMART te stellen. Maar wat betekent dat eigenlijk?

 • S: Specifiek
 • M: Meetbaar
 • A: Acceptabel
 • R: Realistisch
 • T: Tijdgebonden

Het is een doelstelling die oorspronkelijk wordt gebruikt in traditioneel projectmanagement. En ja, het is een geweldige manier om een project beheersbaar te maken. Het zorgt voor duidelijkheid. Wat valt er onder het doel en wat valt er niet onder. SMART-doelen stellen zorgt voor afbakening en is dus makkelijker te realiseren. Geen ambitieuze doelen die wellicht toch niet worden gehaald. Nee, realistische doelen. Doelen die daadwerkelijk kunnen worden behaald.

Wat een jeukwoord: realistisch. Al helemaal met doelen: realistische doelen.

 

SMART-doelen of toch niet?

Als het op ondernemen aan komt? Is het dan realistisch om te zeggen dat jouw bedrijf een multinational wordt met een miljoenenomzet? Nee? Waar komen al die multinationals dan vandaan? Die zijn allemaal ooit klein begonnen. Is het realistisch om te zeggen dat jouw bedrijf het leven van 1.000.000 mensen gaat veranderen? Nee? En waarom dan niet? Er zijn genoeg bedrijven die precies dit doel voor ogen hebben.

Te vaak hoor je dat je jezelf moet ‘beschermen’ tegen teleurstelling. Dat als het een té groot doel is, je het ‘toch niet bereikt’. Hoe vaak hoor jij ‘Zou je dat nou wel doen?’. Ambitieuze doelen stellen wordt afgeraden. Je moet realistisch zijn. Je kop niet boven het maaiveld uitsteken. Of hoge bomen vangen veel wind. Het zijn allemaal Nederlandse spreekwoorden die je ontmoedigen om ambitieuze doelen te stellen. Maar juist het stellen van een doel hoort je inspiratie en energie te geven.

 

En zeg eens eerlijk: krijg je inspiratie en energie van het doel ‘meer cliënten krijgen in de praktijk’?

Maar wat als je je doel nou eens anders verwoord en zegt: elke week wil ik 1.000 ondernemers inspireren met mijn podcast.

 

Dat klinkt al zó veel krachtiger.

Is het een groot doel? Zeker. Dit doel ligt buiten mijn eigen comfortzone. En alles dat daarbuiten ligt, is spannend en groot. Net zoals het doel om € 100.000,- winst te maken. Let op: winst, geen omzet. Waarom? Omdat het veel geld is, ik mij er ongemakkelijk bij voel (dus buiten mijn comfortzone) en ik dat nog niet eerder heb bereikt. Maar als het lukt om dit doel te behalen, vergroot ik mijn comfortzone en kan ik meer aan.

Een wat makkelijker en concreter voorbeeld: je begin met hardlopen. Je hebt het nog niet eerder gedaan en begint met 10 km hardlopen in 50 minuten. Dat lukt je: 10 km in 50 minuten is ook niet zo moeilijk. Het ligt nog ín je comfortzone. Maar wat als ik je uitdaag om een halve marathon te gaan lopen? En dat lukt je in diezelfde 50 minuten? Dat gevoel, dat het je is gelukt, dat is toch gaaf?

Pas als je een drive hebt ga je ervoor, pas als je doel je iets laat voelen heb je een drive en pas als je doel buiten je comfortzone ligt ga je iets voelen. Welke stappen je kan doorlopen om precies daarachter te komen, deel ik graag met je.

 

Stel doelen die je inspireren en je de energie geven om ze te halen

Zo stel je doelen die je inspirerenStap 1: bepaal welke impact jij wilt maken

Om te beginnen willen we weten welke kant we op willen. Wat is belangrijk voor je, waar word je gelukkig van, hoe ziet je ideale leven er ook alweer uit? Welke impact wil je maken in de wereld? Welke visie die jij hebt, heb je zelf gemist in je leven? Wat ben je nu aan het ontwikkelen in je visie en wil je met de hele wereld delen? Het zijn zeer belangrijke vragen in deze eerste stap.

Al die vragen leveren ook vervolgvragen op:

 • Hoe ziet impact maken eruit in jouw ideale leven?
 • Wat voor systeem van bedrijven heb je om je heen?
 • Heb je alleen je praktijk of zit er een opleidingsinstituut aan gekoppeld?
 • Misschien wil je ook iets creëren voor kinderen of jongeren zodat zij zich al anders kunnen ontwikkelen?
 • En wil je je praktijk zodanig laten groeien dat het een heel centrum wordt met verschillende disciplines die allemaal samen werken aan één inspirerende visie?

Als voorbeeld: ik werk samen met een acupuncturiste die het magazine CYCLUS&ZO heeft uitgegeven. Haar doel? Vrouwen meer kennis en inzicht geven in hun eigen cyclus. Dat je een menstruatie niet meer ziet als een aandoening of iets dat met medicijnen onderdrukt moet worden, maar als iets natuurlijks. Als een kracht. Met als ultiem doel dat vrouwen de kracht ervaren van het vrouw zijn.

Dan ben je een impact aan het maken.

Hoe je impact maakt? Door meer mensen te bereiken. Via bijvoorbeeld een boek, een magazine, een podcast, een YouTube-kanaal, een blogserie of samenwerkingen vanuit je praktijk.

 

Stap 2 ‘Over 3 jaar wil ik hier zijn’

Zodra je weet welke impact je wil maken, kan je gaan nadenken over wat je de aankomende drie jaar wil bereiken. Op de weg naar jouw impactmoment. Jouw ultieme doel.

Want misschien is de tijd nog niet rijp om een magazine of boek uit te geven. Of voelt het opzetten van een centrum nu nog te ver weg. Maar je kan wel over 3 jaar een begrip zijn binnen jouw doelgroep. Dat jouw ideale klant jou vindt. Vanuit heel Nederland.

Probeer een zo helder mogelijk plaatje te maken van waar jij over drie jaar wil staan. Omschrijf zo precies mogelijk hoe jouw leven er dan uitziet. Wat heb je bereikt, wat doe je iedere dag, wie heb je om je heen, wie zijn je vertrouwenspersonen, wie is je partner, met wie werk je samen, welke sfeer heb je in jullie samenwerking. Het zijn allemaal vragen die je helpen bij het maken van het 3-jaren-plan.

Geloof dat je je doelen kunt bereiken

Stap 3 De vraag der vragen: de wondervraag

Deze stap voelt misschien tegenstrijdig. Vaak beginnen mensen waar ze nu staan. Maar in deze stap doen we het net andersom: we beginnen bij je einddoel, de toekomst, en gaan dan stapje-voor-stapje terug. Waarom op deze manier? Omdat het misschien onmogelijk voor te stellen is welke stappen je moet nemen om vanuit nu naar de toekomst te gaan. En juist als je uitgaat van de toekomst, waar je over 3 jaar wil staan, is het heel makkelijk om terug te kijken naar de genomen stappen.

In coaching noemen ze dit de wondervraag. Het is een trucje waardoor je brein stopt met uitleggen waarom het niet kan en gaat kijken naar hoe het wel kan.

 

Stap 4 kleine stapjes vooruit

‘Met grote stappen snel thuis’. Het is een Nederlands spreekwoord dat echt niet altijd werkt. Ook hier niet. Als je je ultieme doel wil bereiken, zal je moeten kijken naar welke stap je nu wél kan nemen. Je doel opknippen in thema’s met kleinere doelen daarin. En als je dan een stap ziet die je kan nemen en het een thema hebt gegeven, neem je 3 maanden de tijd om dat thema uit te werken. Je legt 3 maanden lang de focus op het uitvoeren van dat ene thema. En dat herhaal je ieder kwartaal. Ieder kwartaal ga je kijken naar wat je vandaag wél kan doen om je doel te bereiken. En ieder kwartaal heb je dan een ander thema mét kleinere doelen die bij dat thema horen. Zo houd je het doel beheersbaar én ligt de hele focus dat ene kwartaal op het bereiken van de kleinere doelen die je jezelf hebt gesteld.

 

Stap 5 de kleine stapjes

beriek je doelen door kleine stappen te nemen

Ieder kwartaal kies je een thema. Dat heb je nu ook gedaan. In dat thema gebruik je kleinere doelen, maar die maak je niet zó klein dat ze niks meer voorstellen. Nee, bij ieder thema maak je 3 doelen. Doelen die je gaat bereiken in de 3 maanden van dit thema. En pas als je deze doelen hebt bereikt, mag je naar het volgende thema kijken en daar de volgende 3 doelen bij bepalen. Alleen dan mag je pas gaan werken aan de doelen die horen bij het volgende thema.

 

Stap 6

Je hebt nu een ultiem doel dat je hebt opgeknipt in thema’s met niet meer dan 3 doelen en een plan voor de aankomende 3 maanden. Maar dan ben je er nog niet. Elke week start je met het bepalen wat je die week afmaakt. Alles dat je die week hebt afgemaakt, zet weer een stap naar het daadwerkelijk behalen van de 3 doelen die je jezelf hebt gesteld in dat thema.

Hoe? Door simpel uren te blokken in je agenda en je planning vervolgens uit te voeren.
Als voorbeeld mijn 3 doelen van het thema ‘Online programma moet staan’:

 1. Salesfunnel staat
 2. Onboarding staat
 3. Minimaal 20 betalende deelnemers

Deze 3 doelen zijn voor mij duidelijk. Ik weet precies wat ik hiermee bedoel, hoe ik dat kan bereiken en wat het uiteindelijk oplevert als ik deze 3 doelen heb behaald. Dus op zondagavond kijk ik waar ik sta binnen deze 3 doelen en bepaal ik wat ik die week af ga krijgen… Haal ik deze week mijn plannen niet? Geen probleem. Ik heb in totaal 3 maanden de tijd om deze doelen af te krijgen.

Alle thema’s staan met elkaar in verbinding en dat heeft ervoor gezorgd dat deze 3 doelen zijn bepaald. Zo heb ik in het vorige thema, ‘content van mijn online programma moet staan, de trainingen gemaakt en los verkocht. Nu zijn we een stap verder en bij het huidige thema beland. Het thema waarbij we uiteindelijk overgaan naar een abonnementsvorm, dus moet er een nieuw salesproces staan. Daardoor weet ik ook al dat het volgende thema ‘Opschalen’ wordt en dat dan leadgeneratie als 1 van de 3 doelen komt te staan. Maar daar ga ik nu nog niet aan werken: het thema ‘Online programma moet staan’ moet eerst worden afgerond.

Doen!

Oké, je hebt nu een 6-stappenplan om jouw doelen zodanig te stellen dat je er energie en inspiratie van krijgt, dat je zin hebt om er aan te werken én je hebt een manier gevonden die jou echt gaat helpen om daadwerkelijk je doelen te bereiken.

Dus aan jou de taak om een stuk papier te pakken en 1-voor-1 bovenstaande stappen te doorlopen. Lukt het je niet of vind je het moeilijk je doelen concreet te maken? Neem dan gerust contact op voor het plannen van een strategiesessie en zet de eerste stappen naar het bereiken van jouw ultieme doel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders