Echte Ondernemers zijn niet afhankelijk (van zorgverzekeraars)

Echte Zorgondernemers zijn onafhankelijk

Ik spreek de laatste tijd veel fysiotherapeuten. En ik merk dat er onder veel van hen op dit moment maar één vraag leeft: Ga ik wel of niet tekenen met de zorgverzekeraars. Ik snap dat dit belangrijk voor ze is, maar vind het tegelijk jammer dat ze zo naar hun bedrijf kijken. Want je bent geen ondernemer geworden om afhankelijk te zijn.

 

Economie les 1

Laten we even een kader schetsen. Wie ooit economie II (of Handelswetenschappen) gehad heeft op de middelbare school weet dat een bedrijf dat van één betaler afhankelijk is, geen gezond bedrijf is. Toch zijn de meeste zorgverleners dit. Goed ze zijn afhankelijk van 4 betalers, namelijk de 4 grote zorgverzekeraars, maar per regio is er steeds een de grootste. Als je dit in elke andere branche zou doen, zou je accountant meteen bij je op de stoep staan!

Zodra je zo afhankelijk bent, ben je een speelbal van het lot. Als jouw voornaamste betaler ineens besluit om per sessie 3 euro minder te vergoeden (wat bij sommigen gebeurt), of besluit om 2 sessies minder te vergoeden, ben jij direct je marge kwijt. 3 Euro lijkt misschien weinig, maar bedenk dat dit 10% van je omzet is. Aangezien je kosten gelijk blijven (en waarschijnlijk stijgen), zal je winst met een groter percentage dalen. Helemaal als je personeel hebt, dan blijft er helemaal niets meer over.

Ik ken een diëtiste in Alkmaar. Die had eerst 3 mensen in dienst. Tot er een jaar kwam dat diëtetiek niet meer vergoed werd vanuit de basisverzekering. Aan het eind van dat jaar had ze nog maar een parttimer in dienst.

Wat zou het voor jou betekenen als je 2 sessies minder vergoed krijgt per cliënt?

 

Onafhankelijk ondernemen

Begrijp me goed, ik zeg absoluut niet dat je geen contracten moet tekenen. Ik zeg alleen dat je moet zorgen dat je onafhankelijk bent. Dat je dus meerdere bronnen van inkomen hebt. Zodat als de vergoeding verandert, jouw bedrijf gezond blijft.

Wie zou je nog meer kunnen betalen? Een korte brainstorm:

  • Je cliënten zelf,
  • Werkgevers,
  • De gemeente,
  • Arbeidsongeschiktheid verzekeraars.

Alleen voor allen geldt: hoe zorg je dat ze er ook toe bereid zijn om jou te betalen? Waarom zouden zij het doen?

 

Ondernemen in de Zorg

En daar begint het ondernemen. Wat is de vraag van je cliënt, hoe zorg je ervoor dat hij bereid is om jou te ‘kopen’. Het grappige is, dat therapeuten juist de beste verkopers zijn. Verkopen is namelijk niets anders dan achterhalen wat de hulpvraag van iemand is, wat zijn achterliggende behoeften zijn en wat hij nodig heeft om zijn ideaal te bereiken. Vervolgens bied je hem dit aan… Dat is sales! Euh… ik bedoel, dat is een intake.

Helaas is sales alleen niet de oplossing. Je praktijk moet zich onderscheiden, je moet ergens voor staan. Je moet anders zijn dan alle anderen. Want wees eerlijk, als jij gewoon fysiotherapie, of ergotherapie, of oefentherapie aanbiedt, hoe ziet een cliënt dan dat je anders bent dan al die anderen die dat ook aanbieden?

Dus naar wie gaan ze, naar de dichtstbijzijnde, of naar de goedkoopste.

Met andere woorden, als je geen visie hebt, kun je beter zorgen dat je zo goed mogelijk vergoed wordt en alle contracten tekenen, want anders komt er niemand bij je.

 

Maar als je wel durft te ondernemen, als je durft te gaan staan voor waar jij in gelooft. Durft te werken vanuit jouw visie, volgens jouw regels… geen standaard 30 minuten in een kamer met een behandelbank en dan nog even in de fitnessruimte wat oefeningen doen, maar echt precies zoals jij dat wilt…

Dan kun je een praktijk neerzetten die zich zo sterk onderscheid dat je vanzelf de juiste mensen aantrekt. Cliënten die je energie geven, die bereid zijn om jouw tarief zelf te betalen en die jou helpen verder te groeien.

 

Zet je praktijk sterk neer

Maar dat leer je niet op de opleiding. En ook niet bij de meeste marketing trainingen. Daar leer je alleen een trucje waarmee je met zo min mogelijk marketingbudget zo veel mogelijk mensen kunt bereiken. Hoe je een visie neerzet, vervolgens de ideale cliënt ontdekt, erachter komt wat zijn vraag, behoefte en probleem zijn en welk product hierbij past, dat leer je niet.

Dus als jij nu eindelijk wilt gaan werken vanuit je eigen visie, volgens je eigen regels en tegelijkertijd je praktijk wilt laten groeien en er een gezond salaris aan over wilt houden, meld je dan aan voor het seminar waarin ik je de basis van de Connect-methode leer.

Maar wat je ook doet… ga ondernemen!

 

PS als je nog niet toe bent om een seminar te volgen, maar je wilt weten wel weten hoe je succesvol contractvrij kunt werken… dan heb ik een gratis training van 4 video’s voor je. Je kunt de video’s hier bekijken.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders