Eerst een visie, dan groeien!

Afgelopen weekend werd me weer eens duidelijk hoe belangrijk het is dat je een duidelijke visie hebt over je bedrijf. Ik had het op 2 gelegenheden met vrienden over hun bedrijf en wat hun groei mogelijkheden waren. Het probleem zal bij hen niet liggen aan de omzetgroei, maar aan wat ze willen bereiken met de groei.

Ter verduidelijking: mijn ene vriend is bezig met een cocktailbar. Een bar in de sfeer van de jaren 30, met cocktails waar je de tijd voor neemt. Hij heeft een zo sterke passie voor smaak dat hij continu bezig is met het verfijnen van zijn cocktails. Hierdoor behoort hij tot de beste cocktailshakers van de benelux. Ook de inrichting van zijn bar, de sfeer en de muziek passen tot in detail bij hoe hij is. Het klopt gewoon! Op dit moment doet hij het met een vriend van hem, maar als ze groter willen worden, of als hij meer tijd vrij wilt maken voor andere projecten, zullen ze toch personeel aan moeten trekken.

En daar zit het probleem. Wat zet je in de personeelsadvertentie. Sterker nog, voor welke functie zoek je iemand. Als je niet weet waar je met je bedrijf heen wilt, weet je ook niet wat voor mensen je nodig hebt. In zijn geval is hij zelf de bindende factor in stijl van muziek, inrichting en drankjes. Hij zal dus iemand aan moeten nemen die een uitvoerende taak krijgt.

Laten we zeggen dat we een advertentie zetten voor de functie van cocktailshaker. Maar wat voor iemand wil je dan? Als ik kijk naar mijn vriend moet het iemand zijn die een passie heeft voor smaak. Die helemaal op kan gaan in een klein detail aan smaak in een cocktail. Iemand die misschien net zoals hij is en past in wat hij met zijn bedrijf wilt bereiken…

We zijn nu aan het terug redeneren van een functieomschrijving voor een nieuwe medewerker naar onze visie. Als we dit bij elke nieuwe personeelsadvertentie doen, zullen we steeds op een iets andere visie uitkomen. Op den duur hebben we dan een bedrijf wat alle kanten op gaat en geen enkele verbindende factor meer heeft.

Eerst een Visie!

Zorg er dus voor dat je eerst bedenkt waarom je een bedrijf wilt starten en wat je er mee wilt bereiken. Als je dat duidelijk hebt, is het ook veel makkelijker om je groei in goede banen te leiden. Zodra je teveel werk voor 1 persoon hebt weet je direct welke taken je aan een ander uit kunt besteden en aan welke criteria die persoon moet voldoen.

 

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders