Ga NIET voor jezelf beginnen!

Een uitroep die mensen die mij kennen niet van mij verwachten. Normaal stimuleer ik mensen juist om het heft in eigen hand te nemen en onafhankelijk te worden door voor zichzelf te beginnen. Een onderneming starten is een van de mooiste processen in je leven naar mijn mening. Maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Helaas spreek ik vaak mensen die ontevreden zijn met hun baan. Veel van hen zijn er van overtuigd dat als zij het mogen bepalen, alles veel beter zou lopen. En vaak valt in dat gesprek wel de opmerking “misschien moet ik gewoon voor mezelf beginnen”.

Dat kan een heel mooi startpunt zijn om uit te zoeken of en hoe je wilt gaan ondernemen. Maar meestal is het een tamelijk kortzichtige opmerking. Wat op zich prima zou zijn, ware het niet dat velen de daad naar het woord zetten.

Bij een onderneming komt veel meer kijken dan je eigen functie uitvoeren. En die zaken die je frustreren in je werk zouden weleens een heel goede reden kunnen hebben, waar je pas achter komt als je voor jezelf gaat beginnen.

Want dan komen er zaken bij kijken als:
Levert het genoeg geld op voor de tijd die het kost
Is het ook wat de klant belangrijk vindt
Voldoet het aan richtlijnen die bepalen of het vergoed wordt
Hoe beïnvloedt het mijn relatie met collega’s en verwijzers
En ook heel belangrijk, is de toegevoegde waarde zichtbaar voor degene die het betaalt

Kortom, als je voor jezelf begint ben je helemaal niet vrij om je functie zo vorm te geven zoals je wilt. Er zijn nog steeds veel zaken waar je rekening mee moet houden. En de klant en zijn portemonnee zijn daarin de eerste.

Ondernemen is nog steeds het mooiste wat ik ooit ben begonnen (op mijn vrouw en zoontje na). Maar het is niet die droom die sommige mensen er van verwachten. Het is hard werken en rekening houden met veel meer zaken dan je ooit in je functie hebt hoeven doen. Bezint eer ge begint!

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders