Healing Environments

De eerste indruk die je op een patiënt maakt ben je vaak niet eens bij. Je patiënt vormt zich al een mening over je praktijk op het moment dat hij je wachtkamer binnen loopt.

Kortom, een goede inrichting van de praktijk is belangrijk. Maar waar moet dit aan voldoen? Over smaak valt tenslotte niet te twisten. Basisvoorwaarden zijn natuurlijk dat de praktijk goed onderhouden is en goed schoongehouden wordt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er zoiets is als “Healing Environments“.

 

Mensen blijken in de ene omgeving sneller te genezen dan in de andere. Een aantal factoren zijn daarop van invloed:

Daglicht

Ten eerste is de hoeveelheid direct daglicht van belang. Deze dient ruim voldoende te zijn. Niet alleen de wachtruimte, maar ook elke behandelruimte en zelfs de loopruimtes moeten hier aan voldoen. Er is geen enkele vervanging voor direct daglicht die een vergelijkbaar resultaat geeft.

Kleurgebruik

Over kleuren is meer discussie mogelijk. We hebben allemaal onze voorkeurskleuren, maar er zijn bepaalde kleuren waarbij we ons beter voelen. Zo blijken blauw en groen rust te geven. Warme kleuren vind je in het spectrum rood, oranje, geel. Klik hier voor meer informatie over het effect van kleuren.

Indeling van ruimten

Op welke manier kun je meubels het best plaatsen, hoeveel en waar? Helaas is dit te afhankelijk van de ruimte en waar deze voor gebruikt wordt. Probeer eens jezelf in de cliënt te verplaatsen. Ga eens op je behandelbank liggen, in je stoelen zitten. Wat zie je, kun je naar buiten kijken? Voel je je opgesloten of voel je je bekeken? Vraag eventueel een paar vrienden om je praktijk als patiënt te beleven en je te vertellen hoe ze het ervaren.

Als laatste tip: denk buiten je eigen kader. Als je je praktijk binnen loopt, ziet het er dan goed uit? En stel je nu voor dat dit de lobby van een hotel zou zijn, voldoet de inrichting nog steeds? Vaak besef je dan pas dat je praktijk al jaren niet meer voldoet, maar omdat je het zo als een “praktijk” zag en dit nou eenmaal het beeld is van een praktijk dat je hebt is het je nooit eerder opgevallen. Het is als het ware het verschil tussen een oud ziekenhuis en een moderne privékliniek.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders