Jouw praktijk is volledig inwisselbaar

jouw praktijk is inwisselbaar

Iedere praktijkhouder die ik tegenkom is trots op zijn praktijk. Ze hebben allemaal een mooie visie en een gezellige professionele praktijk die kwaliteit biedt. Tegelijk zijn het allemaal commodity’s. Ze zijn volledig inwisselbaar voor elke andere praktijk.

 

Wat is een commodity en waarom is dit belangrijk voor je?

Voordat ik ga uitleggen waarom jouw praktijk volledig inwisselbaar is en waarom dit zo belangrijk is, eerst even: wat is een commodity? Een commodity is een algemeen goed wat je overal kunt kopen. Vergelijk het met een pak melk. Een pak melk is een pak melk. Of je het nu bij de Lidl koopt of de AH. Dus is het enige waarop ze kunnen concurreren de prijs. Of de locatie.

Als een pak melk overal hetzelfde is, kopen je klanten of bij de goedkoopste, of bij de dichtstbijzijnde supermarkt.

Dit geldt ook voor fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek, of psychologie.

 

Identiek aanbod

Het aanbod van de meeste praktijken is volledig gelijk aan elkaar. We bieden allemaal ‘fysiotherapie’ aan. Of ‘oefentherapie’, of welke vorm dan ook. Een voorbeeld: Ik kan in hier in Alkmaar op tenminste 20 plekken fysiotherapie krijgen. En overal is dit goede fysiotherapie, door een ervaren therapeut, allemaal specialisten in beweging. Maar overal is dit met een oefenruimte, een behandelbank, wat oefeningen, wat door bewegen, misschien wat massage… overal is het hetzelfde.

Sterker nog, begin deze eeuw gingen fysiotherapeuten hun praktijk bijzonderder maken. Ze gingen een grotere oefenruimte bouwen en fysiofitness aanbieden. Dit werd ook gestimuleerd vanuit de beroepsgroep. Het gevolg, bijna overal kan ik tegenwoordig fysiofitness krijgen. Hetzelfde is hierna gebeurd met shockwave, echografie, dry-needling en welke hype er maar geweest is.

Op zich is het goed om je pak melk bijzonderder te maken. Bijvoorbeeld door biologische melk te gaan verkopen. Zie daar het bestaansrecht van de biologische supermarkt. Maar zodra de Albert Heijn ook biologische melk verkoopt, ga ik niet meer extra om fietsen alleen voor die melk.

 

Jouw praktijk is anders

Natuurlijk, jouw praktijk is anders. Jij bent niet zoals al die andere praktijken. Bij jou draait het om echte aandacht, of om maximale performance, of om de holistische visie…

Maar is dat echt zo? Als ik jouw website vergelijk met die van jouw collega’s, zie ik dan meteen het verschil? Als ik jouw wachtkamer inloop is dan voor mij meteen duidelijk waarom jij anders bent?

Je praktijk is pas anders als jouw cliënt dat ziet.

En dat betekent dat jouw cliënt dit al moet zien voordat hij cliënt is bij jou. Want anders gaat hij zodra hij behoefte heeft aan therapie gewoon naar de dichtstbijzijnde of naar de goedkoopste (best vergoede) praktijk.

 

Hoe wordt je gezien?

Toch ben je anders. Uiteindelijk is elke praktijk uniek, zodra je stopt me te doen wat iedereen doet en echt vanuit je eigen visie gaat werken volgens je eigen regels.

En daar zit het verschil. Waarom bestaan biologische winkels nog steeds ondanks dat je bijna alle biologische producten ook bij de Albert Heijn kunt kopen? Omdat ze staan voor een bepaalde visie, een bepaalde manier van leven waarmee hun klanten zich identificeren.

En zo werk het ook in jouw praktijk. Als jij durft te staan voor je visie en dit weet te communiceren, dan zul je zien dat je ook de juiste cliënten aan gaat trekken. Sterker nog, die cliënten gaan voor jou zorgen dat je praktijk vol zit.

Fysiotherapie kun je overal kopen. Maar die ene therapeut die gaat voor maximale performance, die je helpt op de marathon net 1 seconde sneller te lopen door je anatomical trains te optimaliseren, zal altijd een streepje voor hebben bij de sporters die ook het maximale uit zichzelf willen halen.

Diëtetiek vind je overal, maar die ene diëtiste die je leert om zelf van je PDS-klachten (prikkelbaar darmsyndroom) af te komen, door te leren luisteren naar je lichaam in plaats van alles extern proberen op te lossen met diëten die zijn bedacht voor de gemiddelde mens heeft altijd een streepje voor bij die mensen die vanuit hun eigen kracht beter willen worden.

 

Wees geen commodity

Je kunt ervoor kiezen op de beste locatie te gaan zitten (en dit is altijd een goed idee), of om de goedkoopste (best vergoede) te worden. Maar dan is het een race to the bottom, en dat win je alleen al je hele diepe zakken hebt en een groot volume.

Kies ervoor om te werken vanuit jouw visie en op jouw eigen manier. Leer je visie op de juiste wijze te communiceren en je zult merken dat je geen discussie meer hebt over je prijs en dat je cliënten gaan zorgen voor de groei van jouw praktijk.

Ga Ondernemen

De ‘markt’ in de zorg is in beweging. Er gebeurt heel veel tegelijkertijd: de overheid legt nieuwe regels op, zorgverzekeraars veranderen hun vergoedingen en klanten

Lees verder »
Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders