Vanuit mijn werk en als oud-fysiotherapeut met veel vrienden in de fysiotherapie heb ik vaak discussies over de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie. Meestal gaan die over vergoed worden of niet, maar vandaag wil ik me op een ander stuk richten: de markt.
Krimpende markt
De markt voor fysiotherapie is namelijk een krimpende markt. Je zou in eerste instantie verwachten dat het een groeimarkt is met steeds meer ouderen die zorg nodig hebben. Bij elke nieuwe heup komt ook weer een stuk fysiotherapie om de hoek kijken.
Helaas is de markt niet alleen afhankelijk van de eventuele noodzaak van een goede revalidatie, maar vooral ook van de hoeveelheid geld die ervoor beschikbaar is. Het moge duidelijk zijn dat de vergoeding vanuit de zorgverzekering steeds kleiner wordt voor de eerstelijns fysiotherapie. Daarnaast wil de overheid meer taken overhevelen vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn, dus ook in de tweede lijn komt er minder geld beschikbaar.
De bereidheid van mensen om zelf voor hun fysiotherapie te betalen is nu nog laag. Waarschijnlijk zal deze pas na een jaar of vijf veranderen en dan nog zal hij nooit het gat wat ontstaat door minder vergoeding kunnen vullen.
Daar zit natuurlijk ook een andere kant aan. De bereidheid van mensen om ergens geld aan uit te geven is grotendeels afhankelijk van hoe goed de verkoper hen weet te overtuigen van de waarde. Die waarde moet groter zijn dan het geld wat hij uitgeeft en groter dan al het andere wat hij voor dat geld kan kopen.
En daar zit een kans die veel fysiotherapeuten laten liggen.
Ten eerste leggen ze de waarde van hun dienst niet goed uit. Nog steeds kijken zij vanuit een fysiotherapeutische blik naar hun aanbod en niet vanuit de klant. Een korte rondgang langs websites voor fysiotherapeuten stemt mij wederom bedroefd. Het aanbod van fysiotherapeuten bestaat over het algemeen uit: manuele therapie, lymfedrainage, sportfysiotherapie, dry-needling, shockwave therapie, echoscopie etc.
Een aanbod wat totaal niet relevant is voor de cliënt. De cliënt wil gewoon van zijn schouderklacht af. Die zoekt niet op allerlei specialisaties die hem niets zeggen. En de waarde van een praktijk wordt niet hoger door alle specialisaties te benoemen, sterker nog, door de non-informatie wordt de waarde juist lager voor de cliënt. En die kijkt snel verder naar een plek waar ze bieden waar hij voor komt: “snel van je rugklachten af met minimale inspanning”. De reden dat alle reclames op TV gericht zijn op het resultaat en de kleine moeite die je er maar voor hoeft doen is omdat dit werkt.
Iedereen wil bij elke aanschaf het hoogste rendement voor de laagste prijs. Zorg dus dat je als praktijk dit rendement benoemt. Dit is je waarde, niet welke therapievormen je in huis hebt.
Ten tweede vergeten veel fysiotherapeuten dat de concurrentie veel groter is dan ze denken. De concurrent is niet alleen die fysiotherapeut om de hoek. Sterker nog, aangezien die ook niet weet hoe die moet ondernemen is dat niet eens een concurrent.
De concurrent is de mensendieck therapeut die een korte cursus “nooit meer rugklachten” geeft. De concurrent is de sportschool die nu ook medifitness aanbiedt onder begeleiding van een CIOS-er die een minor gezond bewegen heeft gedaan. Andere concurrenten zijn de complementaire geneeskundigen. Acupunctuur is inmiddels al zo evidence based dat de Engelse overheid (NHS) dit aanraadt bij rugklachten.
Een collega vertelde me dat zodra mensen door hun vergoeding heen zijn zij bij hem in de praktijk geen fysiotherapie meer doen, maar naar de sportmasseuse gaan, waar ze meer geld voor moeten betalen. Geeft je te denken over de waardebeleving van een cliënt en de communicatie van de fysiotherapeur over de waarde van een fysiotherapiebehandeling.
Toekomst
Kortom, fysiotherapie is een krimpende markt, waar ook nog eens vele kapers op de kust zijn. De huidige fysiotherapiepraktijken zijn niet in staat om hier op de juiste manier op in te spelen. Voor iedereen die nu een praktijk heeft is het nodig dat ze hun hele businessplan opnieuw onder de loep nemen en een duidelijke visie neerzetten die toekomstbestendig is. Waarin een duidelijke waarde wordt bepaald en gecommuniceerd.
Wat is jouw mening? Wat merk jij van de ontwikkelingen in de markt? Deel het in de reacties hieronder!
2 reacties op “Marktanalyse Fysiotherapie”
Hey Bas,
Interessant artikel!
Het grote gebrek bij de meeste Fysiotherapeuten is denk ik ook het verkopen van de meerwaarde die we denken te leveren. We mogen denk ik best meer vertrouwen en overtuiging geven in de producten die we aanbieden.
De tip om onze specialisatie te benoemen in resultaat en rendement vindt ik een goeie. De meeste mensen moet je alsmaar uitleggen wat Manuele Therapie is en dan nog begrijpen de meeste het niet!
Gr. Bastin
Het aanbod van veel praktijken is inderdaad totaal niet relevant. De patiënt zoekt bij elleboogklachten niet op ‘manuele therapie’ en misschien zelfs ook niet eens op een algemenere term als ‘fysiotherapie’. Men zoekt eerder op termen als ‘pijn elleboog’. Het is essentieel om te denken vanuit de patiënt.
Wij merken het ook in onze praktijk. We zien de patiënten toestroom via verschillende wegen afnemen, terwijl deze via online kanalen alleen maar toeneemt.
Ik denk dat we als fysiotherapie vakgroep goed na moeten gaan denken hoe we onze patiënten kunnen bereiken. Dat lukt helaas niet meer met een simpele advertentie in een lokaal krantje.
Reacties zijn gesloten.