Marktwerking in de Zorg: Embrace Reality

Marktwerking in de Zorg: Embrace reality.

Ik spreek veel zorgondernemers. En het valt mij op hoe vaak er negatief gesproken wordt over de marktwerking in de zorg. Niet dat ik nu ga zeggen dat marktwerking in de zorg de beste uitvinding is sinds gesneden brood.

Het probleem is dat we met deze negatieve houding vooral onszelf beperken.

Veranderen moet wel

Het is een feit dat er veel moet veranderen in de zorg. De kosten van de zorg waren in de afgelopen jaren gestegen tot meer dan 15% van het BBP. Na de Verenigde Staten zijn wij het duurste land qua zorg per hoofd van de bevolking. De babysterfte is in Nederland bijna het hoogst van heel Europa, de verpleeghuiszorg is regelmatig slecht in het nieuws…

Er worden vervolgens allerlei ideeën, regels en veranderingen uitgestrooid over de zorg. Daar kun je iets van vinden. In dat geval raad ik je aan om in het bestuur te gaan van een belangenvereniging (beroepsgroep), of in de politiek. Voor ieder ander die niet rechtstreeks aan tafel kan met de beslissers in deze, heb ik maar een tip:

Embrace reality.

De zorgmarkt is er. En zolang de SP niet aan de macht komt, zal deze er nog wel een tijdje blijven ook. Zorgverzekeraars hebben veel macht, dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Er wordt bezuinigd, dat zal zeker nog een tijd doorgaan en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is nu eenmaal zo. En die gedachte is niet fatalistisch, maar evolutionair. Evolutie betekent dat je je aanpast aan de omstandigheden en hier het beste van maakt. Evolutie zorgt door veranderende omstandigheden zelfs voor nieuwe kansen (anders was de grootste oorzaak van de stijgende zorgkosten nu het aantal verwondingen door dinosaurusbeten).

Embrace reality, besef dat je maar beperkt invloed hebt op de wereld om je heen, en kijk naar waar je wel invloed op hebt. Kijk naar waar de kansen liggen. Je moet daarvoor uit je comfort zone en een visie ontwikkelen, maar als je dat niet doet, zul je altijd op hetzelfde punt blijven en nooit meer verder ontwikkelen.

Conclusie

Als we onze mindset veranderen, zijn al die veranderingen, bezuinigingen en nieuwe regels geen probleem meer, maar gewoon de dagelijkse realiteit. Een realiteit waarin het soms regent en soms zonnig is, maar waar altijd nieuwe kansen ontstaan voor slimme mensen die bereid zijn uit hun comfort zone te stappen en de wereld durven verbeteren.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders