Meer Cliënten werven – Marketing voor therapeuten

Meer Cliënten - Marketing voor Therapeuten

Je wilt dat je praktijk groeit. Dus je wilt meer cliënten werven. En dan moet je iets doen. Natuurlijk probeer je het lokale suffertje, of je staat in een of ander ondernemersblad waar je € 200,- betaald voor een pagina in een blad wat niemand leest.

Eigenlijk ben je continu het wiel aan het uitvinden. En je zult merken dat sommige dingen soms heel goed werken, maar op een ander moment helemaal niet.

En alles wat je doet kost tijd. Tijd die je liever besteed aan het behandelen van je cliënten, of in het beter worden in je vak.

 

Automatisch meer cliënten

Eigenlijk zou je iets willen hebben dat er voor zorgt dat je automatisch meer cliënten krijgt. Dat je één keer een actie onderneemt en dat je vervolgens op magische wijze elke week een aantal nieuwe cliënten er bij krijgt.

Dat zou mooi zijn hè?

En ik zou dit blog niet schrijven als dat niet zou kunnen.

Het mooie van deze tijd van internetondernemen is dat het super simpel is geworden om een marktingsysteem op te zetten wat automatisch werkt. Niet alleen grote bedrijven met aparte budgetten hiervoor, maar gewoon elke zzp-praktijk op de hoek.

 

Hoe moet het niet?

Het enige lastige is, het is tegenwoordig zo makkelijk, dat je al gauw een systeem opzet wat juist helemaal niets oplevert.

Misschien heb je wel eens een facebook bericht gepromoot (omdat facebook dat zo lief aan je vraagt)… en, leverde dat je iets op? Of had je Google Adwords op laten zetten door een externe partij en kostte dit zoveel dat je geen winst meer over hield aan je nieuwe cliënten.

Dan heb je wel meer cliënten, en vanuit een automatisch systeem, maar het levert je nog geen vrije tijd op omdat je nu extra moet werken om de kosten van je systeem te betalen.

 

Marketing met resultaat

Dus hoe moet je het dan wel doen? Hoe zorg je dat je met eenmalig alles opzetten, maandelijks een uurtje bijsturen en een klein budget elke week meer cliënten krijgt?

Om te beginnen door een vorm te kiezen waarbij je grip hebt op het resultaat. Waarbij je alles zelf kunt instellen van doelgroep, tot plaatsing tot tekst tot landingspagina en waarbij je alleen betaalt voor het resultaat.

Dan heb je voor de marketing van je praktijk op dit moment slechts twee opties.

Google Adwords en Facebookadvertenties.

 

Wanneer kies je welke?

Er zit een groot verschil tussen beide platformen. En dat zit hem voornamelijk in waar je toekomstige cliënt is in zijn ‘buyers journey’. Hoe ver is hij al in zijn besluitvorming om therapie te gaan volgen.

Bij Google Adwords zijn mensen echt bewust op zoek naar een oplossing. Ze hebben al besloten dat ze er wat aan willen laten doen, ze hoeven alleen nog maar te weten dat ze bij jou moeten zijn.

Facebook daarentegen heeft heel andere gebruikers. Mensen zitten op Facebook omdat ze even willen ontspannen. Ze zijn helemaal niet op zoek. Advertenties op facebook zin dan ook niet gericht op direct verkopen, maar op klantenbinding. Het opbouwen van een relatie waarbij ze uiteindelijk een keer klant worden.

Het is wat kort door de bocht, maar simpel gezegd: via Google Adwords maken ze direct een afspraak, via facebook duurt het langer.

 

Meer cliënten, hoe pak je het aan

Welke manier je ook kiest, er zijn een aantal basis stappen die je altijd moet doen voordat je begint met het plaatsen van advertenties. En dat zijn de volgende:

Stap 1: Visie

Je bedrijf is slechts een middel om je ideale leven te realiseren. Met andere woorden, pas als jij weet wat je ideale leven is, kun je je bedrijf zo inrichten dat het dat ook gaat helpen bereiken.

Bovendien komen mensen bij je niet vanwege wat je doet, maar om waarom je het doet. Jouw visie is wat ze aanspreekt, dat is hetgene wat verbindt en dat is de reden dat je cliënten alleen bij jou willen komen en niet bij je concurrent.

Stap 2: Ideale Cliënt

De vervolg stap is dat je gaat kijken welke mensen precies bij jou passen. Van wie krijg jij de meeste energie, en andersom wie krijgt energie van jou. Wie klikt precies met waar jij voor staat en wordt enthousiast van jouw specifieke manier van werken?

Stap 3: Wat willen ze?

Als je wilt dat je advertentie aansluit, moet je weten wat ze willen. Wat is hun vraag en hun achterliggende behoefte? Hoe helderder je dit hebt, hoe beter je advertentie gaat werken en hoe meer cliënten hij gaat opleveren.

Stap 4: Stel het goed in

De meeste therapeuten vinden de techniek het lastigst. Dat is de eerste keer misschien nog wel even zo. Maar als je je voorwerk goed gedaan hebt is het makkelijker dan je denkt. Als je weet wie je wilt bereiken, waar je hen kunt vinden en wat hun vraag is, weet je ook hoe je hem wilt instellen.

 

Gooi geen geld weg

Wat de meesten echter vergeten, is dat de advertentie slechts een klein deel van het geheel is. Het is niet alleen de advertentie die belangrijk is, maar ook waar ze daarna terechtkomen.

Als je een geweldige advertentie hebt, maar hierna komt je cliënt op je home-pagina terecht en moeten ze zelf maar uitzoeken waar ze de juiste info kunnen vinden, dan gaat het niet werken.

Of als ze zoeken op schouderklachten en terecht komen op een pagina over schouderklachten, maar de pagina is opgebouwd als een encyclopedie met heel veel achtergrondinformatie in plaats van opgebouwd om je cliënt zo ver te krijgen dat hij een afspraak maakt, gaat het ook niet werken.

 

Kort samengevat

Wil je meer cliënten, dan doe je marketing. Wil je grip hebben op het resultaat en de kosten, kies je (op dit moment) voor Facebookadvertenties of Google Adwords.

Wil je snel meer cliënten werven, kies je voor Google Adwords.

Voordat je begint zorg je dat je weet wie je wilt bereiken, waarom je ze wilt bereiken, wat hun vraag is en wat hun behoefte is.

Je zorgt dat je advertentie precies aansluit op jouw ideale cliënt.

Na je advertentie komen ze op een speciale pagina die precies antwoord geeft op hun vraag en zo is ingericht dat ze besluiten een afspraak te maken.

 

Simpel.

Toch? Ik zei in de titel al dat dit de basis is. Je gaat hier ene heel eind mee komen, en in als je iemand inschakelt, weet je precies waar je op moet letten zodat je geen geld weggooit.

Ik heb zelf voor mijn acupunctuurpraktijk 4 jaar geleden alles ingesteld en heb er sindsdien niets meer aan gedaan. Met € 150,- aan Google Adwords per maand zit mijn praktijk vol. Ik doe helemaal niets meer aan mijn marketing daarvoor.

Met andere woorden, een magische methode die ervoor zorgt dat je elke maand vanzelf cliënten krijgt? Die bestaat. Je hoeft hem alleen maar in te stellen.

 

Niet simpel genoeg?

Wil je dat ik je er mee help? Dat kan, ik geef in september een training Google Adwords, maar voor je die kunt volgen heb je de basis nodig. En dat zijn je visie, je ideale cliënt en zijn vraag en behoefte.

Pas als je die helder hebt, kun je een advertentie zetten die resultaat oplevert. Doordat ik hier zelf zo veel tijd aan heb besteedt, krijg ik ondanks dat mijn website niet eens geoptimaliseerd is toch al zo makkelijk een volle praktijk.

Dit zijn de eerste stappen van de Connect methode. Dit is ook de basis die je nodig hebt om iets anders aan te kunnen bieden dan ieder ander. En dus om contractvrij te kunnen werken.

Die basis (en meer) leer je in het ééndaagse seminar. Je kunt je hier inschrijven. En als bonus, krijg je het inschrijfgeld voor het seminar terug als je besluit ook nog de training Google Adwords te volgen.

 

Welke marketing heb je al eerder gebruikt en wat was jouw succes hiermee? Deel het hieronder in de reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders