Meer tijd door delegeren

Als er iets is wat mensen tegen houdt is het dat ze niet genoeg tijd hebben om alles te doen wat ze willen.  Meestal komt dit doordat ze alles zelf willen doen. De oplossing is eenvoudig: niet meer alles zelf doen, oftewel delegeren! Dit geld zowel voor managers als voor ondernemers. Misschien lijkt het lastig te delegeren als je een eenmanszaak hebt, maar zelfs dan is dit niet alleen mogelijk maar zelfs noodzakelijk!

Hoe bepaal je wat je moet delegeren?

Heel simpel. Bij elke functie horen taken. Maar van deze taken zijn er maar een paar essentieel voor de bedrijfsvoering. Er zijn hooguit 2 of 3 taken waarvan je kan zeggen: als deze niet goed uitgevoerd worden ben ik mijn baan kwijt of stort het bedrijf in elkaar. Als deze taken zo belangrijk zijn, dan moeten we ze ook al onze aandacht geven.

80% van onze tijd moeten we wijden aan de belangrijkste taken

20% van onze tijd mogen we besteden aan alle andere taken.

Laten we het eens van de kosten kant bekijken. We kunnen zelf een taak uitvoeren voor een manager-salaris of we kunnen het laten uitvoeren voor een medewerker-salaris…

Natuurlijk zullen een aantal mensen zeggen dat anderen die onbelangrijke taken niet uit kunnen voeren. Dat zij dit veel beter kunnen… Dan is dit je eigen schuld. Als je ze die taken nooit laat uitvoeren, zullen ze er ook nooit beter in worden. De eerste keer dat jij die taken uitvoerde kon je het ook nog niet zo goed als nu. Tuurlijk, de kwaliteit zal even achteruit gaan. Maar zodra ze er beter in worden zal die kwaliteit weer terug komen.

Sterker nog, doordat zij zich meer kunnen focussen op die taak zullen ze er zelfs beter in worden dan jij was. Plus: jij bent vrij om je te focussen op je kerntaken, waardoor je deze ook veel beter zult uitvoeren!

Hoe moet een ondernemer dit in een eenmanszaak aanpakken? Uitbesteden! Bij de start van je onderneming doe je alles zelf, maar zodra het begint te lopen, waarom zou je nog je financiële zelf administratie doen? Of de schoonmaak? Het kost geld om dit te laten doen, maar als je uitrekent hoeveel meer je zou kunnen verdienen door die tijd aan je kerntaken te besteden zul je snel tot de conclusie komen dat het juist goedkoper is om dit uit te besteden.

Ook als sommige kerntaken pas in de toekomst geld op gaan leveren, bereken dan eens wat de verwachte meerwaarde is van deze uren. Deel de toekomstige extra opbrengst door de nu te besteden uren. Dan is die schoonmaker of secretaresse ineens een stuk goedkoper dan gedacht.

Voor meer tips luister naar de podcast van manager-tools.com over What to Delegate

Ondernemen is veranderen

De zorgmarkt in Nederland is aan het veranderen. Zorgverzekeraars maken lijsten van welke ziekenhuizen ze wel goed vinden en welke niet. Fsyiotherapeuten moeten voor elke

Lees verder »
Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders