Ondernemen is veranderen

De zorgmarkt in Nederland is aan het veranderen. Zorgverzekeraars maken lijsten van welke ziekenhuizen ze wel goed vinden en welke niet. Fsyiotherapeuten moeten voor elke verzekeraar aan andere eisen voldoen. En van ons allemaal wordt verwacht dat we de kwaliteit van onze zorg verbeteren. Maar vervolgens afzonderlijke tarieven voor deze kwaliteit in contracten met verzekeraars afsluiten lijkt haast onmogelijk. Je zou bijna het bijltje erbij neergooien.

Markten veranderen voortdurend!

Helaas, we zullen nog veel meer veranderingen in ons leven meemaken. Nu kunnen we hierop gaan zeuren en proberen via lobby-groepen en de media het zo lang mogelijk bij het oude te houden. Of op deze manier andere omgangsvormen met concurrenten, zorgverzekeraars en overheid af te dwingen. Maar dit leidt alleen tot uitstel en heel veel frustratie.

Beter is het als we voor onszelf bedenken waar we staan en waar we naar toe willen. Onze eigen koers gaan varen. Het mooie van de veranderingen is namelijk dat de consument ook van idee verandert. Waar die vroeger alleen naar een door de huisarts aangewezen zorgverlener ging, zoeken ze tegenwoordig het internet af naar de best mogelijke zorg. Hierdoor loont het dus wel degelijk om meer kwaliteit te leveren en dit duidelijker te communiceren naar onze cliënten.

We zijn steeds minder afhankelijk van verzekeraars doordat consumenten steeds meer bereid zijn om zelf bij te dragen aan hun zorg. Uit mijn eigen omgeving ken ik de zorgen van fysiotherapeuten dat hun praktijk leeg loopt als ze geen contracten met verzekeraars hebben. Maar de praktijken die duidelijk meer kwaliteit leveren en geen contracten hebben blijken zelfs meer te kunnen vragen voor hun therapie en dit ook te krijgen van de cliënten.

Ga je dus niet steeds aanpassen en wordt een eenheidsworst, maar vaar je eigen koers en zie de veranderingen in de markt als een kans om jezelf meer te profileren. Aanpassen kan nooit tot meer kwaliteit leiden, terwijl je eigen koers varen ervoor zorgt dat je doet waar je goed in bent.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders