Je bent er aan toe. Je bent net klaar met je opleiding, of misschien ben je al een tijd aan het werk, maar dit is het moment om voor jezelf te beginnen. Je gaat een praktijk starten.
En aangezien je al ervaring hebt in je vakgebied, weet je precies hoe jouw praktijk gaat draaien. Hetzelfde als de praktijken waar je gewerkt hebt, maar dan net iets beter.
En hier gaat het fout.
In de ervaring die jij hebt opgebouwd, heb je een kader gecreëerd in jouw manier van denken over je vakgebied. En daar zit de beperking.
De meeste zorgondernemers die voor zichzelf beginnen doen vrijwel hetzelfde als ieder ander in hun vakgebied. Waarschijnlijk denk je nu dat dit voor jou niet geld, maar ik zal je uitleggen wat ik bedoel.
Hoeveel fysiotherapeuten ken jij die 1 op 1 sessies doen, hun tarief hebben aangepast aan de zorgverzekering of in ieder geval marktconform, een ruimte hebben met fitnessapparatuur? De variatie zit hem bijna alleen maar in het feit dat de een bij een voetbalclub werkt en de ander bij een tennisvereniging een spreekuur heeft.
Oefentherapie mensendieck: voornamelijk 1 op 1 in een ruimte met spiegels.
Acupunctuur: 1 op 1, een praktijkruimte met een tafel om eerst te bespreken hoe het gaat en een behandelbank waar de cliënt ligt te wachten tot het eind van de behandeling met naalden in zich.
WOW factor
En zo kan ik wel een tijdje doorgaan. Er is niemand die echt een WOW factor heeft. Iets waardoor mensen er over gaan praten… Weet je nog de eerste iphone? Het feit dat je kon swipen was zo gaaf, dat je telefoon de hele kamer rond ging op een feestje zodat iedereen even door een menu kon scrollen.
En het is niet dat we niet creatief genoeg zijn als we een praktijk starten, maar we zitten gewoon vast in een bepaald denkpatroon. We denken dat er regels zijn waar we aan moeten voldoen, maar die zijn er niet.
Zelfs niet als je ‘vastzit’ aan een contract met de zorgverzekeraar.
Denk groot
Ik zal je een voorbeeld geven van 3 deelneemsters aan een van mijn seminars. Twee oefentherapeuten mensendieck en een dierfysiotherapeut.
Zij zijn bezig met een gezamenlijke training voor ruiters, waarbij zowel naar de houding en beweging van de ruiter als van het paard gekeken wordt.
Een coach die haar coachingstrajecten aan grotere groepen mensen (>100 man) wil gaan geven met de hulp van assistent-coaches.
Een manueel therapeut (helaas niet vanuit mijn seminars) die houdingstherapie geeft aan zeilers op zijn eigen zeilboot in plaats van in een praktijkruimte.
Dus, ga je een praktijk starten, en ben je druk bezig met je visie en je ondernemingsplan, begin dan eerst met je kaders los te laten.
Begin met dromen
Begin met dromen. Het mooie van dromen is dat het niet realistisch is. Pas als je je ideale plaatje bij elkaar hebt gedroomd, dan pas ga je kijken naar wat ‘normaal’ is binnen je vakgebied. Sterker nog, kijk niet eens naar wat normaal is binnen je vakgebied, maar laat je vakgebied helemaal los.
Als je begint met dromen voordat je je praktijk start, zul je een visie ontwikkelen op wat je echt gaaf vindt. Een idee waar je zo enthousiast van wordt dat je een manier gaat bedenken hoe je het kunt realiseren. Ook al is het nog zo far-fetched, je moet en zal een manier vinden waarop het toch kan.
En dat is het gave… je gaat dan ook een manier vinden waarop het kan. Of in ieder geval waarop je er zo dicht mogelijk bij komt.
Als je eerst focust op het praktijk starten en daarna pas gaat dromen, zit je in gedachten al vast voor je nog maar één stap genomen hebt en zul je nooit in de buurt van je droom komen.