Waarom je niet zonder visie kan

Als ik ondernemers begeleid begin ik altijd met de vraag: “Wat wil je eigenlijk?”

Meestal kunnen ze hier geen duidelijk antwoord opgeven. Dat hoeft ook niet, want daar ben ik voor, om ze te helpen om dit duidelijk te krijgen. Maar zolang je dit niet duidelijk hebt, heeft het geen zin om een onderneming te starten. Je moet een visie hebben: van je bedrijf, van hoe je gaat werken en zelfs van hoe je gaat leven.

Ondernemers willen zich hier meestal niet mee bezig houden. Er moet ondernomen worden, handen uit de mouwen, dat soort werk. Maar de tijd nemen om dingen duidelijk op papier te zetten, nee, dat is niet voor ze weggelegd. Waarom hamer ik dan toch altijd op die visie?

Stel je voor dat je een hardloper bent. Je vindt hardlopen leuk en geniet ervan dit voor je hobby te doen. Dus de ene keer ga je sprinttrainen, de volgende keer een interval training. Dan train je een weekje op de lange afstand. Net waar je zin in hebt, of wat op je pad komt. Prima zolang het je hobby is.

Maar stel je nu eens voor dat je er je geld mee moet verdienen. Je hebt sponsors nodig, dus je gaat aan wedstrijden meedoen om op te vallen. Alleen de sprintwedstrijd verlies je van allemaal hardlopers die alleen maar op de sprint trainen. De marathon verlies je van degenen die alleen maar op de lange afstand trainen. En zo verlies je elke wedstrijd wel van iemand die zich helemaal gestort heeft op dat soort wedstrijden.

In het ondernemen is het ook zo. Er zijn zoveel concurrenten dat er voor elk deel van de markt wel een concurrent is die zich erop gespecialiseerd heeft. De één gaat voor kwaliteit en de ander voor de laagste prijs. Als jij de ene dag meer voor kwalietit gaat en de andere dag voor een lage prijs zal je het op beide vlakken afleggen tegen je concurrenten.

Zonder visie doe je maar wat. En met een visie die niet bij je past ben je niet te motiveren. Neem dus voor je daadwerkelijk start met je onderneming eerst de tijd om je visie uit te werken. Bespreek deze met vrienden, collega’s of met een coach of trainer. Anders kom je uiteindelijk uit op een gemiddelde of onder-gemiddelde onderneming waar je gemiddelde of onder-gemiddelde voldoening en salaris uit haalt.

Bouw je praktijk uit vanuit JOUW visie draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders