We mogen niet ondernemen
Er zijn 3 soorten mensen. Mensen die beter willen worden, mensen die behandeld willen worden en mensen die het bewijs willen dat ze onbehandelbaar zijn. En als ik heel eerlijk ben, zijn we alle drie die mensen op verschillende momenten.
De meeste therapeuten en coaches zijn er op gericht om hun cliënten in de eerste categorie te krijgen. Dat ze beseffen dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben, en dat ze zelf in staat zijn om aan hun gezondheid te werken.
Dit snappen therapeuten heel goed. En in hun rol als therapeut zijn ze heel goed in staat hun cliënten hierop aan te spreken.
Maar als zorgondernemer is de realiteit ineens heel anders.
Het ligt aan hen
Ineens hebben we geen mogelijkheden. Ineens ligt het aan de zorgverzekeraar of aan de overheid als het niet goed gaat met onze praktijk. Als ons tarief te laag is of we geen ruimte hebben om te ondernemen.
Ineens vertonen we chronisch pijn gedrag.
We kunnen alleen de zorg verbeteren als de overheid hierop stuurt, of alleen als de zorgverzekeraar ons hier geld voor geeft. En omdat de zorgverzekeraar ons tarief vastgelegd heeft, hebben we geen ruimte om te ondernemen…
Ik las laatst in het blog van Frank van Wijck een heel mooi voorbeeld: Huisartsen die vinden dat er zelfs een aparte minister moet komen voor ouderen die thuis wonen.
Wat een onzin!
Natuurlijk vind ik ook dat de overheid een taak heeft. En ja, het is waar dat zorgverzekeraars het soms moeilijker voor ons maken, Je kunt zo het gevoel krijgen dat je de wedstrijd begint met 2-0 achterstand.
Maar het feit dat je achterstaat betekent niet dat je dan maar moet opgeven.
Het betekent dat je nog beter je best moet doen. Je moet slimmer spelen.
En als het niet binnen het systeem kan, dan maar buiten het systeem.
Vrijheid van een ondernemer in de zorg
We hebben veel meer vrijheid dan de meesten van ons denken. We hebben de ruimte om andere diensten aan te bieden naast de gereguleerde zorg. Er zijn veel meer partijen bereid te investeren in gezondheid dan alleen de zorgverzekeraars. De cliënt zelf is misschien wel de meest voor de hand liggende.
Het is tijd dat we beseffen waar we toe in staat zijn als we er ons toe zetten.
Welk type persoon wil jij zijn? Degene die behandeld wil worden? Degene die het bewijs wil dat hij onbehandelbaar is? Of degene die beter wil worden?
Als jij die ondernemer bent die beter wil worden, neem dan ook je eigen verantwoordelijkheid.
Ga ondernemen, ga samenwerken en verbeter niet alleen de zorg, maar ook je eigen resultaat.
Creëer een praktijk die waardevol is voor je cliënt, voor jou én voor je omgeving.
Wat voor type ben jij? Laat het me weten in de reacties hieronder: